Vinnaren är 16-åriga Jami Faltin från Flemingsberg, till höger i bild. Daniel Badjelan från Solna, till vänster, kammande hem andraplatsen. Foto: Amela Mahovic

Han blev Ortens bästa poet 2017

Uppdaterad
Publicerad

Varje år tävlar ungdomar från hela Sverige i nationellt förortsmästerskap om titeln ”Ortens bästa poet”. I år var det 21 finalister som gjorde upp med varandra på Ungdomens Hus i Rinkeby. Vinnare blev Jami Faltin från Flemingsberg.

– Jag är väldigt tacksam, glad och stolt, säger 16-årige Jami Faltin, när SVT Nyheter når honom på söndagskvällen.

Han uppträdde för ett fullsatt Ungdomens hus i Rinkeby när kampen om ”Ortens bästa poet 2017” skulle avgöras. Enligt arrangören hade 2.000 människor tagit sig dit.

Tävlingen om mästerskapet har pågått i två dagar och 21 finalister från Göteborg, Malmö, Uppsala, Linköping, Borlänge och Örebro hade samlats för att representera sin ort.

Debutanten Jami Faltin som aldrig tidigare uppträtt med sin poesi trodde aldrig att han skulle vinna med sina rader om hur det är att vara rom i Sverige.

– Det var andra som sade till mig att jag kommer att vinna, men jag ville inte tro det. Det känns overkligt och underbart att vinna första gången jag uppträder. Det känns jättebra att prata om sitt folk.

”Unga romer kommer våga komma fram”

Alla poeter fick läsa upp sina dikter två gånger var och de två poeter med högst sammanlagda poäng vann. Jurygrupperna bestod av etablerade rappare, poeter eller andra inspiratörer.

Bakom poesitävlingen står föreningen Förenade förorter vars syfte är att lyfta erfarenheter från förorterna och arbeta för att människorna som bor där ska äga berättelsen om förorten.

Med titeln som ortens bästa poet kommer Jami Faltin att från och med nu satsa på sina texter och sin musik.

– Det som jag mest vill få ut är det som inte många pratar om, alltså de mörka sidorna i svensk historia om hur man har behandlat romer. Efter min vinst tror jag att unga romer kommer att våga komma fram och skriva poesi och musik. Att de kommer att tro på sig själva och bli accepterade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.