”Fredrik” berättar om misshandeln som han utsatte sin partner för. Foto: SVT/Lisa Liljefors

Kvinnomisshandlaren Fredrik: ”Jag var expert på förtryck”

Uppdaterad
Publicerad

”Fredrik” var i tonåren första gången han använde våld mot sin partner. Men det var först när han hamnade i fängelse efter att ha misshandlat sin sambo som han började reflektera över sitt beteende.

– Jag visste inte vem jag var, säger han till SVT Stockholm.

Fredrik växte upp med fysisk och psykisk misshandel i hemmet. Han berättar att hans hemförhållanden kombinerat med hans kriminella liv gjorde honom våldsam och aggressiv.

– Jag var en expert på förtryck och psykiskt kränkande, säger han.

Missbruksproblem vanligt bland våldsmän

Under tiden för brotten mot sin sambo var ”Fredrik” redan kriminellt belastad och han hade dessutom missbruksproblem – något som visat sig vara vanligt bland de män som misstänks, åtalas och döms i den här typen av brott. Han berättar att han tog till våld för att kommunicera ut det han ville till sin sambo.

– Man sparkar, bits och drar i håret. Ibland räckte det med en blick så blev det tyst, säger han.

För snart 10 år sedan dömdes han för grov kvinnofridskränkning. Han erkände brottet och menar nu att han aldrig skulle ta till våld mot en kvinna igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.