Han fyller 100 i sommar – nu vräks han

Publicerad

Bostadsrättsföreningen köpte huset år 2013 och därmed började Zoltan Lemhenyis svårigheter. Föreningen hävdar att Zoltan stör och sprider obehaglig lukt i fastigheten. Nu har hovrätten fastslagit att det är skäl nog för att vräka honom. Han bor i lägenheten med stöd av hemtjänst som numera regelbundet städar, så i dag känns ingen obehaglig lukt. Men Zoltan vräks ändå.

SVT hälsar på hos Zoltan tillsammans med juridiska ombudet Maria Ivicz. På hallmattan ligger ett brev från bostadsrättsföreningen. Maria läser upp det för Zoltan och översätter till ungerska.

Föreningen skriver att Zoltan betalt förskottshyra för februari. Medan hans hyresavtal upphörde den sista januari. Men pengarna betalas inte tillbaka. Föreningen kommer att behålla dem som säkerhet för eventuella skadeståndsanspråk.

Två tre års respit

Zoltan är advokat från Ungern och uttrycker sig känslomässigt, men också välformulerat.

– Jag är sjuk. Finner sig den svenska medmänskligheten i att jag inte kommer överleva detta? Att de inte kunde ge en respit. Högst ett, två eller tre år.

Bostadsrättsföreningen har under några år försökt få Zoltan vräkt. För hyresnämnden har man presenterat långa listor och loggar på störningar från Zoltans lägenhet.

Innan han hamnade i rullstol tränade han med hantlar. Då kunde det höras dunsande ljud nattetid. Föreningen hävdar att Zoltans lägenhet sprider en stank i trapphuset. Listan på klagomål är lång.

”Han kan böla bäst fan han vill”

Vid SVT:s besök är det stökigt i lägenheten med mycket papper och dokument på det stora bordet i rummet. Men någon dålig lukt känns inte. Numera städar hemtjänsten lägenheten regelbundet och badrummet såg ganska prydligt ut.

Men beslutet står fast, Zoltan ska ut. Föreningens styrelse vill inte låta sig intervjuas, utan hänvisar till besluten i hyresnämnden och hovrätten. En irriterad medlem lämnar ett röstmeddelande.

– Vi är inte ett dugg intresserade av att vara i intervju om Zoltan. Det är laga kraft i hovrättsdomen – det är färdigt och klart. Han kan hålla på att böla bäst fan han vill. Lägg ner! Tack.

Om han nu vräks kommer han att få plats på ett ålderdomshem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer