Kommunstyrelsens ordförande i Huddinge heter återigen Daniel Dronjak (M). Foto: SVT

”Kommunpampar är en svunnen tid”

Uppdaterad
Publicerad

Den näst största kommunen i Stockholms län styrs av en minoritet. Det är moderaternas Daniel Dronjak som nu inleder sin fjärde mandatperioden på posten som kommunstyrelsen ordförande.

Den politiska makten i Huddinge kommunen består av ett samarbete mellan allianspartierna och de två lokala partierna, Drevvikenpartiet och Huddingepartiet.

– Det innebär att vi inte säkert kan säga att våra förslag går igenom. Dessutom måste vi ha mer samtal över blockgränserna, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsen ordförande.

Dronjak får nästan kallas vetaran i sammanhanget eftersom han varit kommunsstyrelsen ordförande i Huddinge sedan 2009.

S största parti

I årets val blev Socialdemokraterna största parti i Huddinge kommun med sina 16 mandat i fullmäktige. Men trots detta tvingas man ännu en gång ta plats som opposition de kommande fyra åren, en roll man haft sedan valet 2006.

– Det är klart att det är trist vi blev största parti i valet och inget block har egen majoritet. Jag tycker att det naturliga skulle vara att vi hade ett blocköverskridande samarbete, säger Sara Heelge Vikmång, (S) oppositionsråd i Huddinge.

Som oppositionsråd är Sara Heelge Vikmång ändå beredd att under mandatperioden fokusera på frågor som är viktiga för Socialdemokraterna. En av dessa frågor är förskolan.

– Ett problem vi ser här i Huddinge är ju situationen i förskolan. Där behöver det bli mindre barngrupper, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.