Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera vill lämna kriminalitet men hittar inte andra chanser i samhället. ”Jonas” är en av dem. Se videon om Jonas liv här. Foto: Marco Nilson/SVT

Han vill lämna kriminaliteten: ”Kom ut till ett helvete”

Publicerad

Åtta av hans vänner har mördats i gängkonflikter. Det enda livet han kunde leva var ett där man säljer droger och tjänar pengar på ett kriminellt sätt. För tre månader sen släpptes han efter att ha avtjänat ett straff, men livet i frihet är inte särskilt enkelt.

– Det var skönt för mig att sitta inne eftersom jag var skyddad, säger ”Jonas”.

Jonas, som egentligen heter något annat, är 21 år gammal och har varit i den kriminella miljön mer eller mindre hela sitt liv. En av hans nära anhöriga sitter inne på ett längre fängelsestraff och det enda livet han känner till är det kriminella.

Men efter ett gripande 2022 bestämde han sig för att lämna det livet bakom sig.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

– Det finns mycket pengar, absolut, men det är pengar som dödar dig sakta, säger han.

Svårigheter i livet efter fängelse

Jonas har dömts flera gånger, bland annat för misshandel och grovt narkotikabrott. Efter att ha avtjänat tre fjärdedelar av sitt senaste straff släpptes han från fängelset och sedan tre månader tillbaka är han fri.

Jonas deltar i alla möten som organiseras med frivården och försöker att bygga om sitt liv och börja om. Men det är inte helt lätt.

– Jag visste inte att jag kom ut till ett helvete, säger han.

Bor hos sin familj

Jonas berättar att han fått avslag från flera banker när han försökt öppna konto hos dem. Han har även precis fått avslag på ekonomiskt bistånd för en bostad.

Nu bor han tillfälligt med sin mamma och sina syskon men deras bostadskontrakt går ut om en månad och då har han ingenstans att ta vägen.

– Jag tror inte att det finns någon andra chans i samhället, säger han.

Hör honom berätta om sin resa i videon längst upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet