Foto: Eva Eliasson/SVT Design

Handeln med hyresrätter omsätter miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Den illegala handeln med att köpa hyresrätter är en miljardindustri i Sverige. Samtidigt kan polisen koppla minst fyra olösta mord i Stockholm de senaste åren till handeln med hyreskontrakt.

Tio personer i Göteborg, många egen företagare och personer inom mediebranschen, upptäcks av Ekobrottsmyndigheten för att ha betalat mellan 100.000-400.000 kronor för att få hyreskontrakt på fina adresser nära Avenyn. En av dem är en kvinna som vi kan kalla Ann.

– Jag hade ju ingenstans att bo, jag var tvungen att betala för att bo, säger ”Ann”.

– De personer som köper de här lägenheterna är ju inte människor som är i nöd. Det här handlar ju om exklusiva adresser och de som köpte de här hyresrätterna är ju folk som har pengar, säger en person som sålt hyresrätter.

Köp av hyresrätter en miljardindustri

Att det är en lukrativ bransch råder det inget tvivel om. I en enkät som Fastighetsägarna gjorde 2006 visade det sig att omsättningen per år i den illegala handeln med hyresrätter bara i Stockholm, Solna och Sundbyberg var 1,2 miljarder kronor.

Bedömare tror att omsättningen mer än fördubblats i dag. Handeln sker ofta genom bostadsbyten med falska intyg, byteslägenheter som inte finns i lägenhetsregistret och felaktiga folkbokföringsadresser.

– Det här är ju inte bara ett storstadsfenomen även fast vi ser en fokusering där. Det här förekommer också i andra delar av landet, säger Hesam Akbari, polismyndigheten i Stockholm.

Organiserade brottsligheten styr svarthandeln

Polisen har kartlagt svarthandeln i en rapport och det blir tydligt att den organiserade brottsligheten är djupt involverad i verksamheten. Åtminstone fyra mord, ev fem i Stockholm de senaste två åren kan kopplas till svarthandeln med hyreskontrakt. I ett av fallen sköts en fastighetsdirektör i 50-årsåldern till döds på Djurgården. I ett annat fall sköts en 28-årig man och hans flickvän ihjäl i ett garage i södra Stockholm.

– Det handlar om tre ärenden. Dels dubbelmordet i Axelsberg och två andra mord, säger Akbari.

Så fyra mord i svallvågorna av svartkontrakt?

– Ja, det är vad vi kunnat konstatera under utredningens gång. De personer som blivit bragda om livet har på något sätt varit involverade i handel med lägenheter som säljs svart, säger Hesam Akbari, polismyndigheten i Stockholm.

Får behålla hyresrätterna

De personer som köpte hyresrätter i Göteborg får behålla sina hyreskontrakt och kräver dessutom tillbaka pengarna de lade ut. Två män är dömda för att ha förmedlat kontrakten till de köpt hyreskontrakt runt Avenyn. Ärendet ska tas upp i Högsta Domstolen senare i vår.

–Jag tycker man borde göra det olagligt att köpa hyreskontrakt. Du ska bli straffad på exakt samma sätt som de som säljer lägenheterna, säger en person som sålt hyresrätter.

”Ann”, som köpte en av lägenheterna skulle inte vilja köpa en hyresrätt igen men skulle hon någon flytta så vill hon ha tillbaka dom pengar hon lagt ut.

– Nej, jag vill verkligen inte flytta. Jag bor så fint här. Men skulle jag flytta så skulle jag vilja ha tillbaka mina ”money”, säger ”Ann”.

* 29 mars 2014, Albano, Norra Djurgården, 51-årig man skjuten till döds

* 14 maj 2014 , Kungsgatan, Stockholm, 38-årig man skjuten till döds

* 13 september 2014 , Axelsberg, Hägersten, 28-årig man och 21-årig kvinna skjutna till döds

Källa: Regionala underrättelsesektionen Stockholm

Kostnad för ett förstahandskontrakt i Stockholm

*En lägenhet i ytterstaden säljs för 240 000 kronor, fastighetsägaren tar 150 000 och svartmäklaren och förmedlaren 45 000 kronor var.

*En lägenhet på Södermalm kostar 400 000 kronor, varav 250 000 kronor går till fastighetsägaren och 150 000 kronor fördelas mellan svartmäklaren och förmedlaren.

*För en femma på Södermalm vill förvaltaren ha en miljon kronor, svartmäklaren och förmedlaren lägger på 150 000-200 000 till sig själva.

Källa: Regionala underrättelsesektionen Stockholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet