Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Handfängslad man dog – polis åtalas för vållande till annans död Foto: SVT

Handfängslad man dog på Lidingö – polis åtalas för vållande till annans död

Uppdaterad
Publicerad

En narkotikapåverkad man på Lidingö dog av kvävning i november förra året. Mannen ska ha blivit belagd med handfängsel efter att ha uppträtt aggressivt och nu åtalas en polis i 30-årsåldern misstänkt för att ha orsakat mannens död. Polisen förnekar brott.

Det var i mitten av november som den nu åtalade polisen och en kollega handfängslade en man som som enligt åtalet var narkotikapåverkad och uppträdde aggressivt och irrationellt.

Ett av de tyngsta bevisen är en film som en lastbilschaufför tog i samband med ingripandet.

Filmen viktig del i bevisningen

– Filmen är absolut en viktig del i bevisningen men det är ju ett pussel som läggs av olika bevis. Det är helheten som har gjort att jag åtalar polisen, säger chefsåklagare Per Nichols på Särskilda åklagarkammaren.

Polisen åtalas för vållande till annans död alternativt tjänstefel för att med ett av sina ben och sin kroppstyngd ha pressat mannen mot underlaget på en trappavsats så att han avled till följd av kvävning med efterföljande hjärtstopp. Åklagaren anser att polisen till följd av oaktsamhet ska ha orsakat mannens död.

Chefsåklagare Per Nichols på Särskilda åklagarkammaren åtalar den misstänkta polisen för vållande till annans död alternativt tjänstefel. Foto: SVT

–Min klient förnekar helt brott. Dessutom så kommer två rättsläkare fram tiill olika slutsatser om hur den här mannen dog, säger polisens försvarsadvokat Tobias Enochson.

På frågan om åklagaren ser kopplingar till Osmo Vallo-fallet och George Floyd-fallet så svarar han att han förstår varför journalister kan göra den kopplingen men säger att varje fall är unikt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.