Haninge söker inte bidrag – trots låga betyg

Publicerad

Inför sommaren har kommuner kunnat söka bidrag till sommarskola för högstadieelever som riskerar att bli underkända. Men Haninge har inte ansökt, trots att skolbetygen där är bland de lägsta i länet.

På många skolor kan högstadieelever som halkat efter läsa upp sina betyg under sommarlovet, i så kallad sommarskola.

– Alla borde ha den möjligheten. Det är bra, säger eleverna Johanna Contreras och Amanda Larsen.

Men kommunledningen i Haninge har inte ansökt om det bidrag som staten erbjudit inför sommaren. Bara en av Haninges tio högstadieskolor uppger att de har sommarskola i år.

Lägst reslutat

Haninge är en av de kommuner med lägst skolresultat. Nästan en femtedel av eleverna kommer inte in på gymnasiet. Det visar en sammanställning av länsstyrelsen från förra året.

Trots det har Haninge, till skillnad från de flesta av länets kommuner, inte sökt sommarskolebidraget.

– Jag skäms för att Haninge ligger så lågt när det gäller skolresultat. Och då skäms jag ju ännu mer när det sedan visar sig att de ansvariga politikerna inte ens är beredda att ta del av de resurser som finns, oppositionspolitikern Robert Noord (S).

”Måste finnas plan”

Ansvarig politiker menar att anledningen är att man inte har någon strategi för när och hur man ska bedriva lovskola.

– Söker man bidrag ska man ha en ordentligt planlagd strategi för hela kommunen, Alexandra Anstrell (M), ordförande i grund- och förskolenämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer