Markbrand i Stortorp i södra Stockholm. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Flera gripna av polisen för att ha anlagt ”luddbränderna” i Stockholmsområdet

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara torrt och varmt väder som orsakat alla ”aspludd”-bränder i Storstockholm. Flera av bränderna varit anlagda. Det säger polisen som gripit ett flertal ungdomar efter att de filmat bränderna och lagt ut på sociala medier.
– Jag tror att det handlar om runt 200 bränder sammanlagt i Stockholmsregionen under onsdagen, säger Erik Elvermark, mediakontakt på Storstockholms brandförsvar på onsdagskvällen.

Både Storstockholms brandförsvar och Södertörns brandförsvar har under onsdagen gått upp i stabsläge för att hantera de många bränder som bryter ut i Stockholmsområdet. De beskriver situationen som extrem.

– Vi har blivit helt tagna på sängen efter att det kommit in en massa larm både igår och idag. Vi hinner knappt släcka en brand förrän det är dags för nästa larm, säger Trausti Evans arbetsledare på Södertörns brandförsvar.

Flera personer har gripits

Det så kallade ”aspluddet” som täcker stora delar av marken är väldigt lättantändligt och kan sprida sig snabbt i vinden och tända markbränder.

Polisen har nu sett att bränderna filmats och sedan lagts ut på sociala medier. I dagsläget har flera ungdomar gripits misstänkta för att ha anlagt markbränderna. Det finns enligt polisen även bra signalement på förövare som kan leda till att fler grips.

– Flera av dem är under 15 år och det har helt enkelt handlat om ungdomligt oförstånd, säger Magnus Nilsson, kommunpolis i lokalpolisområde Järfälla.

Hur har gripandena gått till? Har de tagits på bar gärning?​

– Ja man har fångat in dem. Det är inte bara polis utan också allmänheten som hållit kvar dem tills brandkåren har kommit, säger Magnus Nilsson.

Trausti Evans arbetsledare på Södertörns Brandförsvar Foto: SVT

Snabb spridning genom aspfrön

I de flesta fallen rubriceras brotten som allmänfarlig vårdslöshet. Magnus Nilsson kan inte svara på hur många personer som har gripits.​

– Det är oklara uppgifter kring det så jag vet faktiskt inte. Det här är ett bekymmer över hela regionen.

Räddningstjänsten vädjar nu till allmänheten att vara försiktig med öppen låga utomhus och att ringa nödnumret 112 om det brinner och man själv inte har möjlighet att släcka. Lek med eld kan också få mycket allvarliga konsekvenser eftersom elden kan få en snabb spridning i de lättantändliga frön som även kallas för ”det vita luddet”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer