Om två månader väntas 243 studentlägenheter vara inflyttningsklara. Foto: Bostadsförmedlingen

Här är chansen stor att få studentlägenhet

Publicerad

Om två månader väntas 243 studentlägenheter bli inflyttningsklara i Tensta Torn. Men trots bristen på studentbostäder i Stockholms län är kötiden ovanligt kort.

Nyligen berättade SVT Nyheter Stockholm att rekordmånga 3.362 studentlägenheter väntas bli inflyttningsklara i länet under 2017, enligt en prognos från Sthlm6000+.

Nu meddelar de att 243 studentbostäder i Tensta Torn kommer att vara inflyttningsklara redan om två månader – och att chansen att få en bostad där är god.

– Köerna är kortare för att lägenheterna blir färdiga mitt under terminen, säger Sten Wetterblad, ordförande för Sthlm6000+.

Projektet Sthlm6000+ startade 2013 med målet att åtgärda den stora bristen på studentbostäder i Stockholm. Bakom satsningen står flera kommuner, Stockholms läns landsting, Länsstyrelsen och flera av länets universitet, högskolor och fastighetsbolag.

Förmedlas av Bostadsförmedlingen

Studentbostäderna i Tensta Torn förmedlas av Bostadsförmedlingen. De som redan har förmedlats har gått till personer med ”väldigt kort kötid”, säger Marika Nordström, marknadschef på Bostadsförmedlingen.

– Varför kötiden till de här bostäderna är kort vet jag inte på rak arm, men generellt har nybyggda lägenheter lägre kötid eftersom hyrorna är högre. I det här projektet är det också många lägenheter, så man mättar marknaden lite grann.

Kan den kortare kötiden också bero på att Tensta är en förort med dåligt rykte?

– Det är klart att det kan vara så, men vi har inget belägg för det. Det kan finnas människor som tänker så, säger Marika Nordström.

Under förra året förmedlade Bostadsförmedlingen flera nybyggda studentlägenheter med under ett års kötid i Bredäng, Sollentuna och Huddinge. Den genomsnittliga kötiden för de projekten var två år.

Inget hårt tryck på bostäderna

Hyrorna för studentlägenheterna i Tensta Torn kommer att ligga på 4.990 och 5.900 kronor. På fredagen låg 62 stycken ute på annons, men då intresseanmälningarna kommer in löpande kan inte Bostadsförmedlingen säga bestämt hur många som är lediga.

– Det vi kan säga är att det finns mycket goda chanser med kort kötid att få en lägenhet, eftersom vi inte ser något hårt tryck på bostäderna, säger Marika Nordström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.