En av de misstänkta jobbade på företaget Doktorgruppen i en månad, enligt försvarsadvokaten. Foto: SVT

Här är de tre häktade i bluffhärvan av falska covid-tester

Publicerad

En ung kvinna som driver eget vårdbolag, en 31-årig man som jobbat på en mottagning i en månad och en 34-årig nytillträdd vd. Det är de tre personerna som häktades i lördags misstänkta för bluffhärvan av falska covid-tester kopplade till bolaget Alva Assistans.

Enligt den utredning som Inspektionen för vård och omsorg har gjort, som SVT Nyheter Stockholm tagit del av, har det funnits testverksamheter på drygt 30 mottagningar i landet som listats på bolagets hemsidor med namn som provtagning.com, doktorgruppen.com och abcure.com. Enligt Ivo har brister förekommit på flera mottagningar i bland annat Stockholm och Malmö där myndigheten genomfört inspektioner. Nu har Ivo utfärdat ett tillfälligt förbud mot Alva Assistans att bedriva verksamhet, som gäller i högst sex månader.

När Ivo gjort inspektioner har personalen inte kunnat beskriva hur pcr-testerna förpackas, hämtas eller transporteras till laboratoriet. Vid alla mottagningar har personalen uppgett att det kommer ett transportföretag och hämtar testerna flera gånger om dagen, men inget bud kom under den tid som Ivo var på plats.

Bristfälliga personuppgifter

Vid en inspektion hos laboratoriet i Kista, där den unga kvinnans företag står som ansvarig ägare, satt det lappar med bristfälliga personuppgifter på provrör i ett kylskåp. Vilken läkare som utfärdade testintygen kunde man inte svara på.

Ivo bedömer att det förekommit fusk där pcr-tester inte analyserats innan mottagningarna utfärdat negativa testsvar.

De tre misstänkta är hemmahörande i Stockholms län. Alla tre är misstänkta för grovt osant intygande, grovt spridande av smitta alternativt framkallande av fara för annan och grovt bedrägeri. Samtliga nekar till brott.

– Hon förnekar brott och mår dåligt över häktningen, säger kvinnans försvarsadvokat Alain Soussi.

Har jobbat på företaget i en månad

31-åringens försvarsadvokat Jonas von Heidenstam säger att hans klient jobbat på företaget i en månad.

– Han har inte gjort något brottsligt och känner inte till att det ska ha begåtts något brott, säger han.

Enligt Ivo:s utredning är 34-åringen nytillträdd vd för Alva Assistans. Även han nekar till brott, enligt hans advokat. I övrigt vill ingen av försvarsadvokaterna kommentera ärendet ytterligare.

Kammaråklagare Alexandra Bittner, som leder förundersökningen, vill inte gå in på om det finns fler misstänkta i ärendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer