De svarta pilarna visar de enkelriktade gatorna som anpassats så att cyklister kan cykla åt båda hållen. Foto: Trafikkontoret

Här är det okej att cykla mot enkelriktat

Uppdaterad
Publicerad

Nu satsar Stockholm stad på att tillåta cykling åt båda hållen på gator som är enkelriktade för motortrafik, och det börjar med utvalda gator på Kungsholmen.

Det rör sig om 50 kvarter på Kungsholmen där det idag är enkelriktad trafik för motorfordon, där det nu blir tillåtet för cyklister att cykla i båda riktningarna.

– Detär viktigt att säga att det är inte tillåtet att cykla mot enkelriktat för det är det inte, men vi anpassar de här gatorna så att cyklister kan cykla dubbelriktat, säger Per-Åke Tjärnberg som är projektledare.

Efter sommaren tillåter man samma sak på gator i ytterligare 200 kvarter i innerstaden och i några utvalda delar av ytterstaden. Vägmärken ska bytas ut mot nya som visar att man kan möta cyklister och det ska målas markeringar i vägbanan.

Lokala gator

Hela syftet är att förenkla för cyklisterna lokalt och kvarter och gator har valts utifrån säkerhet och lokal lämplighet.

– Istället för att köra runt kvarteret och kanske hamna i en besvärlig korsning med farlig trafik så kanske man kan slinka in på en annan gata och åka raka spåret hem, eller vart man nu ska, eller kanske man kan slippa en besvärlig uppförsbacke. Det handlar om det lilla, det lokala.

När det gäller säkerhet handlar det framför allt om att gatorna ska vara tillräckligt breda, ha maxfart 30 kilometer i timmen och måttligt med cyklister.

Ska vara lättare att välja cykeln

Gör man det här för få fler att cykla?

– Det handlar om att det ska vara lättare att välja cykeln, så man inte tänker att ”åh nej, om jag cyklar där så blir det en jobbig uppförsbacke, så jag tar bilen”.

På trafikkontoret skulle man helst vilja tillåta cykling mot enkelriktat men det går inte pga EU-regler för gatuskyltning.

– Det skulle vara enklare men vi är inte där ännu, säger Per-Åke Tjärnberg. .

Har tidigare inte orsakat fler olyckor

Det här är något man redan provat i staden med gott resultat enligt trafikkontoret. Sedan tidigare är dubbelriktad cykling tillåten på sex enkelriktade gator i Stockholm utan att man märkt av fler olyckor än vanligt.

– Vi hade till och med en föräldragrupp som ringde oss och undrade om vi inte kunde tillåta det här på en gata i deras närhet så deras barn kunde få en kortare väg att cykla till skolan, så säkerhetsmässigt verkar det inte oroa folk, säger Per-Åke Tjärnberg.

Den nya skyltningen är klar på Kungsholmen och skyltas om i övriga innerstaden under hösten.

Här är gatorna med nya cykelriktningen

Följande gator är berörda, men tänk på att det är oftast en del gatan och inte hela:

Alströmergatan, Atterbomsvägen, Baltzar Von Platens gata, , Celsiusgatan, Fredhällsgatan, Gambrinusgatan, Garvargatan, Hantverkargatan, Hjalmar Söderbergs väg, Hjärnegatan, Industrigatan, Karlsviksgatan, Kronobergsgatan, Levertinsgatan, Love Almqvists väg, Mitisgatan,  Norr Mälarstrand, Olof Gjödingsgatan, Parmmätargatan, Pipersgatan, Rålambsvägen, Skillinggränd, Snoilskyvägen, Stagneliusvägen, Södra Agnegatan, Thorildsvägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.