Som fastighetsborgarråd har ombildningar varit en hög prioriterad fråga. Foto: SVT

Här är fastigheterna som får ombildas till bostadsrätter

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart vilka hyresgäster som får ombilda sina lägeheter till bostadsrätter. Störst blir antalet i Grimsta i västra Stockholm. I Söderort nekas dock drygt tusen hyresgäster att ombilda.

Totalt får 22 av 42 ansökningar beviljat tillstånd att ombilda sina hyresrätter till bostadsrätter. Det innebär att 2005 allmännyttiga hyresrätter blir ombildade i denna omgång.

– Dessa ytterstadsområden behöver mer blandade boendeformer, och jag hoppas att de boende kommer att välkomna stadens erbjudande, säger bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M).

Vänsterpartiet beskriver tisdagens besked som en katastrof.

– Vi är mitt uppe i en allvarlig bostadskris där vi främst saknar hyresrätter med överkomliga hyror. Om de här ombildningarna blir verklighet så är det just de lägenheterna som försvinner eftersom ombildningar sker i gamla billigare hyresrätter, säger Clara Lindbom (V), oppositionsborgarråd i Stockholms stad i ett pressmeddelande.

På dessa orter sker ombildningarna

Bagarmossen: 124

Fagersjö: 128 (230 går inte vidare)

Grimsta: 475

Hässelby gård: 266

Rågsved: 445

Skärholmen: 293 (591 går inte vidare)

Sätra: 101 (530 går inte vidare)

Västertorp: 173 (317 går inte vidare)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.