Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
De enorma stenhögarna i Botkyrka har väckt både frågor och frustration. Men de spelar en avgörande roll för bygget av det som ska bli en ny inkörsport till Storstockholm. Foto: Frida Claesson/SVT

Här är planerna för Stockholms södra port

Publicerad

Nu släpps de första skisserna på det som beskrivs som en framtida ”södra port” till Stockholm – ett stort område i Botkyrka där gamla sjöbottnar och lagerlokaler ska ge plats åt företagspark och grönområden.

Du har säkert sett dem, de stora högarna med sten som ligger längs med E4 i höjd med Botkyrka kyrka. Stenarna har legat där sedan 2017 och stuckit i ögonen på Botkyrkabor och förbipasserande bilister.

Men stenarna har under åren gjort nytta. Marken de ligger på är gammal sjöbotten och oduglig att bygga på innan den stabiliserats, vilket är vad stenarna hjälpt till med.

Och nu börjar det bli dags att pö om pö forsla bort stenen. I dag, tisdag, släpptes nämligen de första skisserna till det som är tänkt att bli slutprodukten: Södra porten. Ett nytt område i Botkyrka som förutom att erbjuda möjligheter för företag att flytta dit även ska fungera som inkörsport till kommunen, och hela Storstockholm.

Stenarna blir kvar ett bra tag till

Exakt hur området kommer se ut är inte klart än. Men under tisdagen presenterades den så kallade förstudien, som visar de grova dragen: var vägar ska dras fram, var man ska ge plats åt grönområden och var byggnaderna ska stå.

Men än är det mycket jobb kvar. Hela byggprojektet har år 2050 som bortre tidshorisont. Och även stenhögarna kommer man behöva stå ut med ett bra tag till. Den sista stenen väntas forslas bort först år 2024.

Se skisserna och hör mer om planerna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer