Här är väntan på akuten längst i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Trots färre besök ökar väntetiderna för de patienterna som söker akutvård i Stockholm. På Södersjukhuset fick patienterna vänta en kvart längre på att träffa läkare 2018 jämfört med 2017 – fast att antalet patienter minskat med sju procent.

I region Stockholm minskade antalet besök på akutsjukhusen med 48 000 förra året. En minskning med 11 procent, enligt färsk statistik från Socialstyrelsen. Men trots minskningen ökar väntetiderna för de drygt 50 000 patienter i månaden som söker akutsjukvård.

SÖS har fortsatt längst väntetider

Södersjukhuset har längst väntetider i landet. I fjol fick hälften av patienterna vänta mer än två timmar på en läkarbedömning. Det är en försämring med 14 minuter jämfört med 2017 trots att antalet besök minskat med sju procent.

Vid vart tionde besök på Södersjukhuset fick patienten vänta mer än sju timmar på en läkarbedömning.

Södersjukhusets akutmottagning har dessutom den längsta medianvistelsetiden i landet med fem timmar och 38 minuter per besök, visar statistiken.

– Vi har sett en minskning av akutbesök till oss. Det har medfört att vårdresurser också anpassats efter det nya flödet och istället hamnat på närakuter, säger Eva Östblom, chefsläkare på Södersjukhuset.

”Jobbar hårt på att förändra det”

De patienter som försvunnit från SÖS är de mindre sjuka patienterna och kvar är de mer sjuka vilket resulterar i att handläggningstiderna blir längre enligt Eva Östblom, chefsläkare på Södersjukhuset.

– Vi vill ta oss från jumboplaceringen. Men det viktigaste är naturligtvis patientperspektivet och att patienter slipper vara här väldigt länge. Det finns alla skäl i världen för att jobba hårt på att förändra det, säger hon.

Eva Östblom, chefsläkare på Södersjukhuset. Foto: SVT

S:t Görans akut snabbast

Av Stockholmssjukhusen har S:t Görans sjukhus den kortaste medianväntetiden till läkarbedömning med 31 minuter, trots en ökning av antal patientbesök med sju procent.

På samtliga akutmottagningar i Region Stockholm minskade antalet besök, förutom på S:t Görans sjukhus och på Norrtälje sjukhus. Enligt Socialstyrelsen kan förklaringarna vara Stockholms satsning på fler närakuter inom primärvården och att de med mindre allvarliga tillstånd vänt sig till nätläkare istället.

Södersjukhuset 338 minuter

Karolinska Huddinge 300 minuter

Danderyds sjukhus 268 minuter

Karolinska Solna 256 minuter

Nya Karolinska Solna 248 minuter (endast okt, sept)

Södertälje sjukhus 203 minuter

Sankt Görans sjukhus 182 minuter

Norrtälje sjukhus 164 minuter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.