Titta in i Årstas skyddsrum från 1948

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm stad har drygt 730 000 platser i skyddsrum, nog att rädda 75 procent av befolkningen om behov skulle uppstå. Men skyddsrummen som finns besiktas inte speciellt ofta, i Årsta finns ett som inte kontrollerats på 16 år.

– Vi kan inte kontrollera varenda en i tät följd. Men skicket överlag så kommer skyddsrummen att fungera, det kan finnas vissa brister men oftast är det små, säger Anders Johannesson, enhetschef MSB.  

Därför är skyddsrumsbrist i Stockholm

Anledningen till att en fjärdedel av befolkningen i Stockholm saknar plats i skyddsrum beror enligt MSB på flera saker. Dels har inga skyddsum byggts med statliga medel sedan 2002, och dels har befolkningen ökat sedan dess.

De svenska skyddsrummen

– Om vi kommer att åtgärda det, det får framtiden sia om. Vi har en utredning som pågår just nu inom området, vi får se vad den landar någonstans och hur vi ska titta framåt på skyddet av civilbefolkningen, säger Johannesson.

Det här ska finnas i skyddsrummet

• Det ska gå att visats i ett skyddsrum utan avbrott i minst tre dygn.

• Konstruktionen ska antas hålla för att bli utsatt för vapenlast och raslast från ovanliggande byggnad eller närliggande.

• Det ska vara försett med reservutgångar som både inifrån och utifrån skyddsrummet kan öppnas inåt rummet.

• Det ska finnas torrklosett ifall nöden kallar för ett toalettbesök.

• Separat ventilationssystem som enbart är avsett för användning vid skyddsrumsdrift.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De svenska skyddsrummen

Mer i ämnet