Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Om vägen förbi FRA stängs av tvingas boende istället åka på den här vägen – något som många menar är en säkerhetsrisk. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Hundratals kan påverkas – väg på Lovön riskerar stängas av

Uppdaterad
Publicerad

Just nu utreder Trafikverket om en del av Rörbvägen på Lovön ska göras om från allmän till enskild väg. Vägen passerar Försvarets radioanstalt och i praktiken skulle ändringen göra det möjligt att stänga av den – något som väckt starka reaktioner.

– Det har kommit fler yttranden än vad jag har varit med om i de här ärendena. Det är ett stort engagemang, säger Trafikverkets utredare Lyonel Aguilar.

Det som talar för att vägen kan göras om är att antalet personer som behöver åka på den inte är tillräckligt många för att motivera en allmän väg. Omledningsvägen de skulle behöva ta istället är dessutom relativt kort.

Men många som yttrat sig i ärendet menar att Trafikverkets beräkningar är fel. Det är betydligt fler som skulle påverkas om vägen stängdes av och trafikmängden är större, enligt många av de 125 yttranden som kommit in. Det har även riktats kritik mot säkerheten och framkomligheten på omledningsvägen.

Ekerö kommun säger nej

Förutom boende har bland andra Riksantikvarieämbetet och Statens fastighetsverk yttrat sig. De menar att både världsarvet Drottningholm och kulturmiljö- och naturvärden riskerar att påverkas negativt. Även Ekerö kommun har motsatt sig planerna.

Om det kan påverka utredningen är för tidigt att säga.

– Om det skulle komma in uppgifter som gör att vi ändrar vår bedömning så skulle ärendet läggas ner, då skulle vi inte längre föreslå att vägen ska bli enskild, säger Trafikverkets utredare Lyonel Aguilar.

Hör honom berätta om den eventuella vägavstängningen i videon.

Nu ska yttrandena sammanställas och skickas till Länsstyrelsen för remiss. Ett arbete som väntas vara klart i maj eller juni.

Sen tar Trafikverket på central nivå beslut kring om vägen ska göras om från allmän till enskild. Därefter kan beslutet överklagas.

Om vägen faktiskt ska stängas av för allmän trafik krävs ett beslut från Lantmäteriet. Det kan ta flera år innan en avstängning blir verklighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer