Torsten och Lena Wahlund har bott i sin lägenhet i drygt 35 år. De kan tvingas flytta om Afa river fastigheterna för att bygga nytt. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Har bott på Torsgränd 35 år – kan tvingas flytta

Publicerad

Riv och bygg nytt – så tänker sig ägaren Afa fastigheter framtiden för Torsgränd i centrala Stockholm där det i dag finns 144 hyresrätter. Men majoriteten i stadsbyggnadsnämnden vill i första hand se om de går att renovera.

Torsten och Lena Wahlund har bott på Torsgränd i drygt 35 år – då husen var nybyggda. Men de kan behöva flytta, för fastighetsägaren Afa vill riva och bygga nytt.

– Det är hemskt att ha detta över oss, att vi ska behöva lämna detta som varit platsen där våra barn och barnbarn har växt upp. Halva våra liv har vi ju bott här, säger Torsten Wahlund.

När husen byggdes användes flytspackel som innehåller Kasein. Något som kan leda till att det sprids amoniak om det är fuktigt – och fukt finns i huset, menar ägaren Afa som också pekar på andra konstruktionsproblem.

– Vi kan inte ta ansvar för de ständigt återkommande problemen med inomhusmiljön. Därför har vi ett ärende just nu där vi vill ha en annan plan som möjliggör nya hållbara bostäder, säger Gunilla Högbom, projektchef Afa fastigheter.

Men när stadsbyggnadsnämnden tog upp ärendet idag, tisdag, sa majoriteten nej till att i dagsläget gå vidare med ett planarbete.

– Här vill fastighetsägaren riva husen och säger att det inte går att renovera. De har själva gjort två utredningar, men vi vill ha en egen utredning så att vi kan ha något att luta oss mot innan vi går vidare till något annat beslut, säger Cecilia Obermüller (MP), ledamot stadsbyggnadsnämnden.

Afa fastigheter menar att det skulle kunna byggas mer än dubbelt så många lägenheter än vad som finns idag om de befintliga fastigheterna rivs. Men nya lägenheter skulle också innebära andra priser.

– Det är klart att det blir dyrare. Men vi är tydliga med att vi kommer att vara i den generösare delen när det gäller återflyttningsrabatter, säger Gunilla Högbom.

Men stadsdelsnämnden vill alltså i första hand se om det finns möjlighet att renovera fastigheterna.

– Det bor ju människor här och 144 hyreslägenheter med ganska hyfsade hyresnivåer är ingenting som man vill riva heller, säger Cecilia Obermüller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer