Här är efterlängtade nya Sjöviksskolan. Foto: Stockholms stad/Max Arkitekter

Här byggs Stockholms största grundskola

Uppdaterad
Publicerad

Nu har första spadtaget för nya Sjöviksskolan i Årstadal tagits. Skolan kommer att rymma 1.200 elever och blir en av stadens allra största.

Höstterminen 2019 flyttar de första eleverna in i nya Sjöviksskolan i Årstadal. En skola som behövs i det expansiva området.

– Sällan har en skola varit så efterlängtad men också så väl förberedd, eftersom en stor del av verksamheten redan har byggts upp i tillfälliga lokaler av Sjöviksskolans skickliga medarbetare, säger Olle Burell (S), skolborgarråd Stockholms stad.

Högt söktryck i området

Den nya skolan kommer att ligga några hundra meter söder om nuvarande Sjöviksskolan där undervisningen sker i paviljonger. Skolan har utökats med en klass om året och fortfarande är söktrycket högt.

Nya Sjöviksskolan planeras att bli en F-6 skola med sex parallellklasser men samtidigt ska det finnas möjligheter att ställa om till en F-9 skola med fyra parallellklasser.

Olle Burell var med när man påbörjade bygget av Sjöviksskolan idag. Foto: Stockholms kommun

– Det är ett område där det behövs mycket skolor helt klart och därför bygger vi flexibla skolor nu, säger Olle Burell (S).

Men vet ni inte redan nu att området växer och att fler skolplatser behövs?

– Jo, men samtidigt är en process som pågår under tid. Vårt mål är att alla våra grundskolor ska vara F-9 på sikt, säger Olle Burell (S).

Den nya skolan beräknas kosta 370 miljoner kronor.

35.000 nya skolplatser till 2040

Föräldrar i området runt Hägersten och Liljeholmen har länge flaggat för att området inte planerat skolutbudet utifrån den snabba befolkningsökningen. Med nuvarande inflyttningstakt behövs ytterligare 15 klasser bara inom det närmsta året.

Målet från kommunen är nu att skapa 35.000 nya skolplatser till 2040 – en ökning med 50 procent.

– Istället för att tro att alla vill bo i innerstan måste vi bygga i hela staden, säger Olle Burell.

Flera skolor har försvunnit

Men samtidigt som kommunen planerar för nya skolor har det varit svårt att få till nya projekt. Engelska skolan tvingades flytta från området och nyligen stoppades till exempel planerna på en ny grundskola vid sjön Trekanten i Liljeholmen stoppades i Mark- och miljööverdomstolen med hänvisning till strandskyddet.

– Ja det där är vi ju sura över, men det är svårt med tomter i Stockholm och vi slåss mot många olika intressen som alla vill bygga bostäder och etablera företag på samma platser, säger Olle Burell (S).

LÄS MER: Nej till Trekantens skola

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.