Flera kilo avfall rensas bort från pumpstationen i Roslagstull. Foto: Frida Claesson/SVT

Stockholmarnas toavanor kan förorena Brunnsviken

Uppdaterad
Publicerad

Varje år spolar stockholmarna ner mer än 4 000 ton avfall i toaletten. Nu larmar Stockholms stad om att de ständiga stoppen gör att avloppsvatten flera gånger runnit rakt ut i Brunnsviken.

Pumpstationen vid Roslagstull är en av Stockholms 300 pumpar som gång på gång måste rensas från Stockholmarnas fulspolningar. Här passerar tio liter avloppsvatten per sekund innan det når reningsverket.

Avloppsvatten kan nå Brunnsviken – vid stopp

Enligt Stockholm Vatten och Avfall slängs ungefär 4 000 ton skräp i toaletten varje år, bland annat tygbitar och våtservetter. Det är något som staden ägnar tusen timmar årligen på att plocka upp för att inte riskera miljöpåverkan.

– När pumpstationen vid Roslagstull stannar upp och inte fungerar så riskerar det orenade avloppsvattnet att gå ut i Brunnsviken, säger Stefan Tenglund, arbetsledare på Stockholm Vatten och Avfall.

Har det hänt i år?

– Absolut, flera gånger.

Ny pump löser akuta problem

Vid Roslagstull är problemen så pass stora att man tvingats installera en specialpump för att tugga sönder tygmassorna mer effektivt. Men dessa pumpar är för stora och dyra för att installera vid stadens samtliga 300 pumpstationer.

– Det är inte ett alternativ, men det här var en nödlösning för att minska vår arbetsbörda på just den här platsen, säger Stefan Tenglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.