Vid Norra länken i Stockholm har flest fartsyndare åkt fast under årets första halva. Arkivbild. Foto: Claudio Brescani/TT

Här fångas flest fortkörare på bild

Publicerad

Antalet fartkameror ökar och fler håller hastighetsbegränsningen på svenska vägar. Flest fortkörare fångas på bild i tunnelsystemen i Stockholm och Göteborg.

I nuläget finns det ungefär 2 200 fartkameror i Sverige och under årets första halva har närmare 200 000 personer fångats på bild, vilket är över 50 000 fler ärenden än vid samma tid förra året.

– Polisen har gjort en satsning och har anställt fler personer för att öka antalet ärenden i samma takt som vi ökar antalet kameror och övervakade sträckor. Det ska gå snabbt från blixt till brevlåda, säger Eva Lundberg, nationell samordnare för fartkameror på Trafikverket.

Flest fotas i Norra länken – men betydligt färre än under 2020

Men även om flest fortkörare under första halvåret i år fångats på bild i Norra länken i Stockholm så är de betydligt färre än under samma period förra året. Under årets första sex månader fotades 1 616 fortkörare i Norra länken jämfört med 3 921 under första halvåret 2020.

Att färre fortkörare fångades på bild både i Norra och Södra länken i år beror bland annat på att kamerorna inte varit på lika ofta på de sträckorna i år. För trots att alla fartkameraskåp innehåller riktiga kameror så är alla inte aktiverade samtidigt, och under förra året aktiverades kamerorna i tunnelsystemen i Stockholm och Göteborg oftare än i år.

– Men det gav inte så stor effekt i tunnlarna, även om hastighetsöverträdelserna är färre än innan kamerorna kom. Målet är inte att få in böter utan att få ner hastigheten och rädda liv, säger Eva Lundberg.

Antal ärenden januari–juni 2021. Foto: TT

Fakta: Här fångas flest fortkörare 2021

Siffrorna avser januari till juni. Siffrorna inom parentes avser samma sträcka under samma period 2020.

1. Trafikplats Karlberg (Norra länken) – trafikplats Värtan (Norra länken) väg E20, Stockholm

Antal ärenden: 1 616 (3 921)

2. Hagenmotet (Gnistängstunneln) – Gnistängsmotet (Gnistängstunneln) väg E6/20, Göteborg

Antal ärenden: 1 425 (2 414)

3. Bräckemotet (Lundbytunneln) – Eriksbergsmotet (Lundbytunneln) väg E6/21, Göteborg

Antal ärenden: 1 245 (4 239)

4. Trafikplats Nyboda (Södra länken) – trafikplats Lugnet (Södra länken) väg 75, Stockholm

Antal ärenden: 1 100 (3 253)

5. Gäddvik-Bergnäset, väg 616, Luleå kommun

Antal ärenden: 569

6. Kalix-Bredviken, E4

Antal ärenden: 567

7. Rosvik-Kopparnäs, E4, Piteå kommun

Antal ärenden: 565

8. Morjärv- Västra Svartbyn E10, Kalix kommun och Överkalix kommun

Antal ärenden: 544

ATK-kameror, som står för automatisk säkerhetskontroll, är aktiverade olika mycket på olika sträckor.

Källa: Polisen och Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.