Så ska nyblivna husägare bli bättre på energieffektivisering

Uppdaterad
Publicerad

Under fyra träffar i vår deltar elva familjer i Tyresö och Nynäshamn i en studiecirkel kring energieffektivisering. Den riktar sig till personer som inte tidigare bott i hus, som vill lära sig mer om hur huset fungerar samt om potentiella energitjuvar.

– Vi vill ge deltagarna en grund att stå på så man vet i vilken ordning man ska göra olika investeringar så att det blir bra – både för huset och för plånboken, säger energi- och klimatrådgivaren Joanna Weiss.

Vinterns rekordhöga elpriser har fått allt fler att vilja få ner kostnaderna. Joanna Weiss är energi- och klimatrådgivare på Huddinge kommun och där har man behövt dubbla bemanningen på telefonrådgivningen för att mäkta med alla frågor som kommer in.

Tillsammans med kollegorna Maria Hedlund och Jonna Lindblom håller hon i studiecirklar för nyblivna husägare. Där diskuteras bland annat uppvärmning, isolering och hushållsel. Efter vinterns många frågor har dessutom ett avsnitt kring just elpriser och elräkningar lagts till.

Hör Joanna Weiss berätta varför de börjat med studiecirklarna i videon.

Studiecirkel för nyblivna husägare

Det är energi- och klimatrådgivningen på Södertörn som har startat studiecirkeln och det är ett samarbete mellan Huddinge, Haninge, Salem, Nynäshamn och Tyresö. Studiecirkeln finansieras via stöd från Energimyndigheten.

Studiecirkeln startade i höstas och då var det husägare i Huddinge och Haninge som fick delta men nu har turen gått vidare till familjer i Nynäshamn och Tyresö. Eftersom intresset varit så stort kommer det komma ett nytt tillfälle i höst – då i Huddinge igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet