Det är stor efterfrågan på lärare, sjuksköterskor och bussförare. Foto: TT

Här finns jobben nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmarknaden i Stockholms län är het just nu, och framför allt är det stor efterfrågan på bussförare, lärare och sjuksköterskor i Stockholms län.

Det ser ljust ut för arbetssökande i Stockholms län, det visar en undersökning som Arbetsförmedlingen presenterade på onsdagen. Sysselsättningen ökar och det är fortsatt hög efterfrågan på arbetstagare inom flera branscher, bland annat inom vård och omsorg.

– Arbetsmarknaden i Stockholm går bra och har gjort det väldigt länge, säger Johan Eklöf, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Johan Eklöf, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Utmaning för arbetsgivare

Samtidigt står många arbetsgivare inför en utmaning. Inom flera branscher råder stor brist på rätt utbildning och kompetens hos arbetssökande, det vill säga de har inte de kvaliteter som arbetsgivare söker.

Enligt Arbetsförmedlingens siffror så får allt fler i länet jobb, sysselsättningen väntas öka med 42 000 personer under åren 2018-2019. Men även om allt fler får jobb så ökar de nya jobben inte i samma takt som tidigare.

Arbetslösheten har sjunkit och beräknas totalt ligga på 5,6 procent om ett år. Siffrorna skiljer sig dock avsevärt åt mellan inrikes- och utrikesfödda personer, 2,9 procent mot 13,6 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.