Här flyr resenärer från Arlanda express över rälsen. Foto: Privat

Resenärer flydde från hettan på tåget

Uppdaterad
Publicerad

Ett Arlanda express-tåg fullt med resenärer stod stilla i nära fyra timmar till följd av tågstoppet norr om Stockholm. Omkring 50 personer lämnade tåget på egen hand, säger Hafrún Finnbogadóttir som var ombord.
– Människor började må illa och vissa fick panik.

Arlanda express-tåget lämnade Stockholms centralstation vid 15.20. Strax utanför Upplands Väsby tog resan slut.

– Vi fick väldigt dålig information och vi fick inget vatten på över tre timmar, säger Hafrún Finnbogadóttir.

Utan vatten och fungerande toaletter

Då det inte fanns någon ström på tåget kunde personalen först inte öppna dörrarna och det blev snabbt varmt ombord, berättar Hafrún Finnbogadóttir. Samtidigt slutade toaletterna att fungera. Ett stort antal personer fick nog och evakuerade tåget för egen maskin.

– Människor började må illa och vissa fick panik. Uppemot 50 personer lämnade tåget, gick över spåret och krånglade sig över staketet. De åkte sedan vidare med taxi.

En läkare ombord krävde länge att få vatten till tåget, och runt 18.30 kom en bil med vattenflaskor. Vid 19.15 evakuerades de kvarvarande resenärerna ur tåget.

– Det flesta, om inte alla, har fått boka om sina flygbiljetter. Jag ska bara ned till Malmö, men det finns folk som ska utrikes och flera av dem var de som lämnade först, säger Hafrún Finnbogadóttir.

Arlanda express: ”Ett väldigt långt stopp”

Per Thorstenson, vd för Arlanda express, säger att han ännu inte har tillräcklig information för att svara på varför evakueringen dröjde så länge.

– Vi inväntar alltid okej från räddningstjänsten innan vi evakuerar. Det här är ett väldigt långt stopp och normalt brukar utrymningar ske på ett välordnat och bra sätt. Det ska inte gå till så att man ska kunna evakuera som man vill, säger Per Thorstenson.

Varför fick resenärerna inget vatten?

– Det finns reservvatten ombord, men det tog slut då tåget blev stående så länge.

Tåget kunde senare under onsdagskvällen köras tillbaka till Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer