Flygfoto över Sundbyberg. Foto: TT

Här garanteras förstahandskontrakt till unga

Uppdaterad
Publicerad

Att få tag på ett förstahandskontrakt är inte helt enkelt i Stockholmsområdet. Om man inte bor i Sundbybergs kommun, för där garanteras unga under 26 år bostad.

Sundbybergs kommun sticker ut eftersom bostadsbyggandet är högt, både bland bostadsrätter och hyresrätter. Men det är inte bara bostadsbyggandet som sticker ut, här har man sedan fyra år tillbaka haft en ungdomsgaranti där alla under 26 år får tillgång till ett förstahandskontrakt, om man har ställt sig i kö innan man fyllt 16 år.

– Det här bygger på att man redan bor i kommunen, berättar kommunstyrelsens ordförande, Mikael T. Eriksson (M)

Men det är svårt att hålla nere hyrorna på nyproducerade bostäder. Därför har kommunen valt att testa nya enklare bostadsformer.

Fraktcontainer blev bostad

– Man måste jobba kreativt. Det har vi bland annat gjort här, berättar Mikael T. Eriksson (M) och pekar mot studentbostäderna bakom honom.

Studentbostäderna är byggda av gamla fraktcontainrar. Containrar som tidigare rest runt i Kina, Amerika eller Afrika, slutade som en 26 kvadratmeter stor bostad i Stundbyberg.

LÄS MER: Från fraktcontainer till studentbostad

Insidan av en studentlägenheten. Foto: SVT

– Här upplät vi mark till studentbostäder på tillfälligt bygglov. Det drar ner kostnaderna på hyrorna. Man måste våga experimentera, så länge boendemiljön är bra och håller hög kvalitet så måste vi vara öppna för nya idéer.

Har verkligen alla under 26 år fått ett förstahandskontrakt?

– Så vitt vi vet, så har de det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.