Behovet av hundar som regelbundet ger blod är stort. I Stockholm är läget däremot stabilt för tillfället, men det kan ändå vara viktigt att ha många registrerade blodgivare då ett oförutsett behov kan uppstå akut.
Hunden måste väga minst 27 kilo och vara fullt frisk för att få ge blod. Många blodgivarhundar är schäfrar, som ofta har vana av att lyda sin ägare. Den behöver också vara över ett år gammal – och vid ungefär åtta års ålder går hunden ”i pension”. Hundar har fler blodgrupper än människor, minst 13 stycken, men de brukar delas in i ”negativa” och ”positiva” blodgrupper. Blodet kan lagras i fem veckor, och därför behövs ständig påfyllning i blodbanken.
Även katter kan ge blod, men de måste då vara av den större sorten.
”En positiv upplevelse”
Det finns vissa etiska slitningar kring husdjur och blodgivning, då djuret ju inte själv har valt att ge blod.
– Eftersom bloddonationer är en frivillig insats från djurägare så är det viktigt att det är en positiv upplevelse även för hunden. För att få bli blodgivare måste hunden vara lugn under tappningen, säger Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura Sverige.
Lucas är årets blodgivarhund
I Bagarmossen utsågs under måndagen ”Årets blodgivarhund”. Förstapriset gick till en energisk flatcoated retriever vid namn Lucas, som nu är nio år och därför går i pension efter att ha lämnat blod till djursjukvården hela 21 gånger.