I Sundbyberg både gifter och skiljer sig många. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Här gifter och skiljer sig invånarna mest

Uppdaterad
Publicerad

Ockelbo, Gnesta och Sundbyberg har något gemensamt. De är nämligen de kommuner där skilsmässofrekvensen är högst.

Sundbyberg ligger även i topp vad gäller giftermål, tillsammans med Solna, Arjeplog och Eda.

I fjol ingicks 50 800 äktenskap i Sverige. Det motsvarar 5,0 äktenskap per 1 000 invånare, och det är den lägsta äktenskapsfrekvensen sedan 2003, visar färsk statistik från SCB.

Antalet äktenskap som upplöstes i fjol var knappt 25 000, motsvarande 2,4 per 1 000 invånare. Skilsmässofrekvensen har legat relativt stabilt under hela 2000-talet, så man kan säga att ungefär vartannat äktenskap slutar i skilsmässa.

Mest giftaslystna under fjolåret var man i grannkommunerna Solna och Sundbyberg, med 7,0 respektive 6,7 giftermål per 1 000 invånare. Trea var Arjeplog i Norrbotten och värmländska Eda med 6,4 giftermål vardera.

Ung befolkning

– Vad gäller många storstadskommuner är befolkningen relativt ung. Solna och Sundbyberg har också haft en väldigt stor produktion av bostäder. Många har kanske flyttat ihop i en ny bostad och bestämmer sig för att gifta sig också, säger befolkningsstatistiker Tomas Johansson vid SCB.

Ockelbo i Gävleborgs län toppar listan över högst andel skilsmässor: 3,7 skilsmässor per 1 000 invånare. Ockelbo följs av Gnesta och Sundbyberg, med vardera 3,6 skilsmässor. Nordmaling i Västerbotten har den lägsta frekvensen: 0,8 skilsmässor per 1 000 invånare.

Fakta: Högst andel skilsmässor

Kommun och antal skilsmässor per 1 000 invånare:

Ockelbo: 3,7

Gnesta: 3,6

Sundbyberg: 3,6

Botkyrka: 3,5

Sigtuna: 3,5

Klippan: 3,5

Essunga: 3,4

Lessebo: 3,3

Hallstahammar: 3,3

Katrineholm: 3,2

Flen: 3,2

Bjuv: 3,2

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.