Den borgerliga alliansen i landstinget presenterar var närakuterna kommer att hamna. Foto: SVT

Här hamnar nya närakuterna

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det officiellt var 10 av de 12 nya närakuterna i länet hamnar. Sex av dem hamnar i anslutning till akutsjukhusen, övriga fyra i Nacka, Handen, Järva och Löwenströmska/Sollentuna.

Under de kommande åren genomförs en stor förändring av akutsjukvården i Stockholms län. Nya Karolinska i Solna, NKS, kommer att ta emot färre patienter än idag, då endast patienter med remiss som kräver just universitetssjukhusets kompetens och resurser ska behandlas där.

Omkring 70.000 patienter kommer därför hänvisas till länets övriga sex akutsjukhus eller till någon av de planerade 12 närakuterna. I dag presentrerades var 10 av dessa 12 närakuter kommer att hamna. Sex av dem hamnar vid dagens akutsjukhus, medan övriga fyra hamnar i Handen, Järva, Nacka och Löwenströmska/Sollentuna (se faktaruta nedan).

Var de två återstående nya närakuterna hamnar ”baseras på det framtida behovet i länet, efter att de 10 närakuterna tagits i drift och utvärderats”, uppger Alliansen i landstinget.

Ska avlasta de stora akutmottagningarna

Redan idag finns ett antal närakuter, där några kommer att försvinna. Tanken är bland annat att kapaciteten ska utökas på de 12 nya närakuterna, och att de nya närakuterna ska vara mer kompletta och enhetliga.

– De nya närakuterna utgör en ny vårdnivå med stärkt förmåga att kunna vårda och slutbehandla akut sjuka patienter. Närakuterna kommer att avlasta de stora akutmottagningarna, samtidigt som våra husläkarmottagningar fortsätter utgöra basen i vården samt behåller sitt jouruppdrag. Vården blir med detta mer pålitlig och tillgänglig, säger akutsjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M).

Några kan drivas i privat regi

– Man ska få hjälp med akuta tillstånd som inte kräver akutsjukhusens resurser, och man ska som patient kunna bli färdigbehandlad för de flesta akuta tillstånd på närakuterna och slippa ta sig till akutsjukhusen där man kanske får vänta länge för att andra, mer sjuka patienter går före, säger sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L).

Enligt sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) kommer landstinget själv att driva många av närakuterna, medan ett par ska upphandlas för att se om det finns några privata aktörer som är intresserade av att driva dem.

S: Räcker inte

Socialdemokraterna i landstinget är positiva till närakuter.

– Vi tycker att det är bra med närakuter. Vi har länge drivit frågan om att länet ska ha en välfungerande närakutstruktur. Men det räcker inte för att lösa den akutkris som landstingsalliansens systematiska privatiserings- och slöseripolitik har skapat. Vi behöver mer resurser till vårdcentralerna och bättre villkor för personalen i vården, säger Erika Ullberg (S), oppositionsfinanslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

MP: För sent

Miljöpartiet tycker att de nya närakuterna kommer för sent.

– Det är inte konstigt att det är kris i sjukvården i Stockholm. Närakuterna skulle ha stått klara innan NKS invigdes och vården började flytta ut. Nu presenteras kartan med var de ska ligga inom ett par år. Vart ska patienterna ta vägen tills dess? Nu måste vi hitta alternativa lösningar för att avlasta akutmottagningarna tills närakuterna kan öppnas, säger Susanne Nordling (MP), oppositionslandstingsråd, som också vill att landstinget ska driva samtliga närakuter för att bättre kunna styra dem efter hur behoven uppstår.

Här hamnar närakuterna

Sex av de nya närakuterna hamnar vid dagens akutsjukhus:

  • Danderyd
  • Huddinge (Karolinska)
  • S:t Görans sjukhus
  • Solna (Karolinska)
  • Södersjukhuset (Rosenlund)
  • Södertälje

Övriga fyra placeras på följande ställen:

  • Handen
  • Järva
  • Nacka
  • Löwenströmska år 2018-2019, sedan Sollentuna från någon gång under 2019

Återstående två kommer att placeras ”efter framtida behov”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.