Elsa Fardelius, Fredrica Pihl, Bell Wallin och Victor Bern har bidragit med idéer om hur den nya gågatan utanför Gustav Vasaskolan ska se ut. Hör dem berätta i videon ovan. Foto: Pia Heick/SVT

Här har skolbarnen utformat gatumiljön

Publicerad

Vid tre olika skolor i Stockholms innerstad har eleverna fått vara med och utforma gatumiljön så att den anpassats för lek och rörelse. Vid Gustav Vasaskolan har Hälsingegatan gjorts om till en gågata med studsmattor, lekytor och hammockar man kan gunga i.

Det här är ett pilotprojekt för att testa hur stadsmiljön kan utformas på nytt sätt. Även vid Katarina Norra skola och vid Eiraskolan har gatorna byggts om.

– Lekytan vid Gustav Vasaskolan kommer att finnas kvar till december i år. Sedan ska vi utvärdera vilka konsekvenser det får att vi tagit bort parkeringsplatser här och hur det fungerar att vinterunderhålla området, säger Katarina Sahlin som är projektledare på Trafikkontoret i Stockholm.

Projektledarena Katarina Sahlin testar en av de nya studsmattorna vid Gustav Vasaskolan. Foto: Pia Heick/SVT

Fler skolor kommer att involveras

Tanken är att fler skolor ska få vara med i projektet i framtiden.

– Vi kommer att göra olika sorters möbleringar och funktioner beroende på var skolan ligger. I förorten är ju skolgårdarna ofta större och där kanske vi hellre satsar på att göra en cykelskola eller ett naturrum än att bygga mer lek, säger Katarina Sahlin.

Parkeringsplatser har försvunnit när Hälsingegatan blivit en tillfällig gågata – något som upprört en del boende i Vasastan. Foto: Pia Heick/SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.