Kristoffer Tamsons medger att det har varit en påfrestning för resenärerna med skipstop-tåget. Foto: TT

”Har inneburit stora påfrestningar” – Tamsons om pendeln

Uppdaterad
Publicerad

Väntande morgonpendlare – och tåg som rusar förbi utan att stanna. Så har det sett ut i pendeltågstrafiken den senaste veckan sedan SL införde det så kallade Skipstop-systemet.

– Det är klart att det här har inneburit stora påfrestningar, säger nu ansvarige landstingsrådet Kristoffer Tamsons.

Skipstop-systemet innebär att vart annat pendeltåg inte stannar på stationerna Norrviken, Rotebro, Häggvik och Ulriksdal och många resenärer är upprörda.

– Det har varit fruktansvärt, faktiskt. Ovärdigt skulle jag säga. Det är ett hån mot Sollentunaborna, det är ett hån mot miljön, för folk tar bilen istället, säger Maria Arkeby i morgonrusningen.

Statens ansvar menar politiker

Landstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) med ansvar för kollektivtrafiken håller inte med om kritiken mot skipstop – utan menar att en stor del av problemen med pendeltågen är statens och Trafikverkets ansvar.

– Det är klart att det här har inneburit stora påfrestningar. Det är därför jag har gett Trafikförvaltningen ett antal tydliga uppdrag att titta på för att det här ska bli bättre, säger Kristoffer Tamsons.

Erika Ullberg (S) är oppositionsborgarråd och hon tycker inte att Kristoffer Tamsons tar sitt ansvar för pendeltågstrafiken.

– Det här är helt oacceptabelt, jag förstår att Tamsons är pressad  idag, men jag undrar varför han inte kan backa och ge några rediga svar. Och vad tänker han som är ordförande för SL då göra? säger Erika Ullberg.

Lovar bättring

Den senaste veckan har varit extra svår för pendeltågsresenärerna med förseningar på 1700 minuter per dag. Nu lovar Kristoffer Tamsons bättring.

– Inom loppet av några veckor så bör vi kunna se i varje fall förbättringar för resenärerna, sedan så kvarstår det långsiktiga arbetet. Nu ska se vi till att göra en värdering och en utvärdering för att se till att pendeltågstrafiken blir så bra som möjligt för så många som möjligt, säger Kristoffer Tamsons.

Resenärerna däremot tycker inte det behövs en utvärdering, de vet vad de vill ha:

– Fler avgångar i timmen, gör om och gör rätt, säger Lena Tägt Bergholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.