Nästa år ska du kunna träffa en husläkare via videolänk. Foto: Erik G Svensson

Här kan du träffa läkare via videolänk

Publicerad

Nästa år startar ett pilotprojekt på fyra vårdcentraler i Stockholm där patienter kan boka ett videobesök hos sin husläkare eller distriktssköterska.

Det är i stadsdelsområdet Hässelby-Vällingby som läkarbesök via videolänk testas först. Sen ska den nya tjänsten införas stegvis i länet, med ambition att alla som vill ska kunna erbjuda videobesök 2017.

Ska vara ett komplement

– Patienter som vill och behöver träffa sin läkare personligen ska naturligtvis fortsätta att göra det. Videobesök är komplement som passar vissa patienter eller vissa situationer, till exempel då man har lång resväg till sin vårdcentral eller vid enklare uppföljningsbesök. Men med fler kontaktvägar för olika målgrupper ökar tillgängligheten för alla patienter, säger innovationslandstingsrådet Daniel Forslund (L) i ett pressmeddelande.

Enligt Daniel Forslund (L) ska tekniken i första hand införas i hela primärvården i Stockholms län, men också på sjukhusen. Innan dess ska landstinget utvärdera att videotjänsten kan möta de krav på säkerhet och medicinsk kvalitet som ställs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer