Genom ”promilleglasögonen” får vi känna på hur det är att köra alkoholpåverkad. Det ena paret ska kännas som 0,2 promille och det andra som 0,8. Foto: Sandra Kjellström/SVT

Här kör reportern elscooter med ”promilleglasögon” – ska visa effekterna av att köra alkoholpåverkad

Uppdaterad
Publicerad

Antalet olyckor med elsparkcyklar har skjutit i höjden de senaste åren. Majoriteten av de som skadas kommer in på helgnätter efter midnatt och de flesta har druckit alkohol. SVT har fått känna på hur det är att köra alkoholpåverkad genom så kallade promilleglasögon – se hur det gick i videon.

För att minska på den här typen av olyckor har företaget Voi infört ett reaktionstest som förarna måste klara av för att kunna låsa upp elsparkcykeln. ”Alkolåset” är aktiverat mellan klockan ett och fyra på fredag- och lördagnätter men tiderna utvärderas och justeras utifrån till exempel coronarestriktioner eller andra omständigheter.

I Stockholm har testet varit igång sedan slutet av september. Hör Vois kommunikationschef Kristina Hunter Nilsson berätta om de första preliminära resultaten i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.