Här lagas all mat från grunden

Uppdaterad
Publicerad

ABC har i en serie inslag granskat skolmaten i Stockholm. Ett inte alltid så muntert ämne, men det finns goda exempel. ABC har träffat Gösta Rik, kökschef på Fornuddens skola i Tyresö. Han vill förpassa uppvärmningsköken till historien.

– I dag gör vi fiskpinnar av torskfilé som vi har delat. Sedan har vi dubbelpanerat med ekologiska ägg, ekologiskt mjöl och panko. Vi har gjort ungefär trettio kilo sedan i morse, säger Gösta Rik och visar upp en panerad fiskpinne

Gösta Rik är kökschef på Fornuddens skola i Tyresö. I hans kök lagas all mat från grunden. Men det är långt ifrån alla skolor där det ser ut såhär.

– Jag vill ju satsa på att nå ut till politikerna, för det är de som i slutänden gör de verkliga förändringarna ute i skolorna. Vår personal ute i skolorna gör ju så gott de kan, men i slutänden måste det till ett politiskt beslut.

Kommunalråd praktiserar

Gösta Rik brinner verkligen för skolmaten och vill lyfta den och göra den till en politisk fråga.

I dag har han bjudit in kommunalrådet Ann-Christin Svensson som praktiserar i köket. I Tyresö har Gösta Rik fått gehör för många av sina idéer från de lokala politikerna.

– Tidigare var det mottagningskök och vi hade ett centralkök som levererade mat till alla skolor och en del förskolor. Vi räknade lite på det, och insåg att det inte skulle bli dyrare att laga maten på plats, mer än investeringskostanden för att göra om köket. Det är vi väldigt stolta över, säger Ann-Christin Svensson (M).

Gösta Rik betonar vikten av engagemang.

– Det tråkiga är att när man vill prata om skolmat så är det ofta ekonomin man fastnar för. I mitt tänk handlar det inte om ekonomi. Ekonomi är bara ett redskap för mig att laga allting. Det viktiga är att man får ut kunnigt folk och eldsjälar i köket, människor som brinner för att laga mat till barnen.

Hoppas uppvärmningsköken försvinner

Nu hoppas Gösta Rik att han ska få laga mat i riksdagen för att påverka våra högsta folkvalda.

För Gösta Rik får de gärna förpassa uppvärmningsköken, där man värmer upp mat som lagats någon annanstans, till historien.

– Det är verkligen att förminska de som jobbar i köken, att bara ge dem lådor och färdigmat att värma upp. Det finns ingen glädje i den maten. Jag hoppas att det har försvunnit från alla våra skolor inom en snar framtid.

– Jag är helt övertygad om att  alla föräldrar och alla barn skulle tycka att det var en jättebra idé, det är bara att politikerna ska våga satsa lite.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolmaten i Stockholm

Mer i ämnet