Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pollenfällan suger i 10 liter luft i minuten vilket motsvarar cirka den mängd vi andas in. Foto: SVT

Här inspekteras pollenfällan – följ med upp på taket

Uppdaterad
Publicerad

Det är mycket höga pollenhalter att vänta de närmsta dagarna. Det förutspår Agneta Ekebom, indendent på Naturhistoriska riksmuseet, som dagligen mäter pollenhalterna under säsongen med en så kallad pollenfälla. SVT följde med upp på takåsarna för att inspektera vad som fastnat i fällan.

Naturhistoriska riksmuseet har sedan början av 70-talet mätt pollenhalterna i Stockholm. Pollenfällan placerades på Stockholms universitets tak på 90-talet och mätserien i Stockholm är en av de längsta som finns.

– Vi ser en tydlig trend mot att det är en allt tidigare blomning. Jämfört med 70-talet blommar björken nästan två veckor tidigare idag än den gjorde då, säger Agneta Ekebom, intendent på Naturhistoriska riksmuseet.

Prognoser för allergiker

Mätningarna ligger till grund för dagliga prognoser med huvudsakligt syfte att hjälpa allergiker.

– Meningen är att vi med kunskap om vad som finns i luften de föregående dygnen ska kunna förutsäga hur mycket pollen som är i luften de kommande dagarna, säger Agneta Ekebom.

Följ med upp på taket och se hur mätningen går till i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.