Se filmen – är det vargen som hunden möter?

Uppdaterad
Publicerad

När Jan Ewertz kör iväg från Tyresta by i Haninge får han plötsligt syn på en hund och ett djur som han uppfattar som varg. Han får upp mobilkameran och lyckas fånga mötet. Samtidigt meddelar Länsstyrelsen att de undersöker förutsättningarna för skyddsjakt på Södertörnsvargen.

– Det var lugnt och lite människor ute och jag hoppades på att få se vargen, säger Jan Ewertz.

Han berättar att han brukar röra sig mycket ute i skogen och ta promenader i Tyresta by.

– Jag är en naturälskare och brukar fotografera vildsvin och andra vilda djur, säger han till SVT Stockholm.

Filmar med mobilkameran

Under promenaden såg han inte skymten av någon varg. Men när han kör iväg från parkeringsplatsen får han plötsligt syn på ett djur, som han uppfattar som varg och som möter en lösgående hund. Han  lyckas fånga mötet med mobilkameran.

– Så fort jag lämnade parkeringen såg jag vargen. Den var inte rädd men nyfiken, den rörde sig om en varg och hade samma beteende.

Inte bekräftat att det rör sig om en varg

Länsstyrelsen i Stockholm har inte bekräftat att det är en varg på filmen.

– Vi har haft ett antal observationer av den här typen de senaste veckorna och just nu undersöker vi förutsättningarna för skyddsjakt, säger Jonas Johansson, kommunikationschef på Länsstyrelsen.

Enligt Länstyrelsen kommer sannolikt ett beslut inom den närmaste veckan.

Vargen som rör sig på Södertörn är syster till den varg som sköts i Norrtälje för drygt två veckor sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.