Se när Pia Östenson vid Naturhistoriska riksmuseet räknar pollen. Foto: SVT/TT

Kollen på pollen: Här räknas några av årets första pollen

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte ens mars ännu och ändå har pollensäsongen dragit igång. På Palynologiska laboratoriet vid Naturhistoriska riksmuseet är man ansvarig för pollenprognoser från sex mätstationer. Där har man nyligen börjat räkna årets första pollen från hassel och al.

Pia Östensson är intendent på Palynologiska laboratoriet. Hon tror att det kan bli låga till måttliga halter pollen från hassel i Stockholm under de kommande dagarna, men att halterna skulle kunna öka till helgen.

– Nu har vi bara uppmätt ett fåtal pollen från al och hassel, men håller det här milda vädret i sig kan det gå ganska fort och hasselhalterna i Stockholm skulle kunna stiga rejält till helgen, säger Pia Östensson.

– Lokalt skulle det kunna bli måttliga till höga halter nära bestånd av hassel under fredag, lördag och söndag. Men det beror helt på temperaturerna, för pollenhalterna stannar av om det blir kallare, fortsätter hon.

Mer pollen från al och hassel i år

Enligt Pia Östensson känner många björkallergiker även av pollen från al och hassel. Och just al- och hasselpollen kommer det bli mycket av i år.

– Förra året var det väldigt kallt så började al och hassel inte blomma förrän i början av april. I år kommer det bli mycket mer från al och hassel än förra året, berättar Pia Östensson.

Mindre pollen från björk i Stockholm

Förra året hade östra Sverige flera dagar med mycket höga halter av björkpollen, medan västkusten, Skåne och Blekinge inte hade lika mycket björkpollen.

– De kommer ha mycket högre halter i år. Våra björkar här i Stockholmsområdet kommer däremot inte orka blomma lika mycket, men vi kommer att komma upp i normala nivåer – pollen får man nästan räkna med varje säsong, säger Pia Östensson.

Se Pia Östensson visa hur man räknar pollen i klippet ovan.

Fakta pollen

Runtom i landet finns 20 mätstationer för pollen. För mätstationen i Stockholm finns en av världens längsta mätserier av luftburet pollen.

När det finns pollen så delas mängden in i fyra olika klasser: låga, måttliga, höga eller mycket höga halter av pollen.

De växtgrupper som i Sverige anses vara allergiframkallande är följande:

Alar

Almar

Björkar

Bokar

Ekar

Groblad och kämpar

Gråbo

Gräs

Hassel

Malörtsambrosia

Syror och skräppor

Sälg och viden

Källa: pollenrapporten.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.