Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I skeppsbyggarkursen där Kalle Boman går får deltagarna själva bygga traditionella träbåtar helt från grunden. Foto: Moa Bergman/SVT

På Skeppsholmen sjösätts träbåtar byggda på traditionellt vis: ”Jättegammal teknik”

Uppdaterad
Publicerad

I två år har det fällts träd och snickrats enligt gammal nordisk hantverkstradition på Skeppsholmens folkhögskola, och under lördagen sjösattes de tjärdoftande klinkbåtarna.

– När man ser en träbåt i vattnet så känner man oj, en sån vill man ha. Det finns inget finare, säger Kalle Boman, kursdeltagare som varit med och byggt en av båtarna.

De svenska traditionella träbåtarna har byggts av deltagare från båts- och skeppsbyggarkursen på Skeppsholmens folkhögskola. Utbildningen är två år, och det är under andra året som deltagarna två och två börjar bygga en klinkbåt – helt från grunden.

Kursdeltagarna får lära sig metoder och verktyg för att bygga båtar som tillhör en nordisk hantverkstradition som är listad som ett av världens immateriella kulturarv hos UNESCO.

Starta videon för att se när båtarna sjösätts och hör mer om det unika hantverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.