Flest nyanlända kommer att tas emot av Stockholms stad. Foto: SVT

Här ska Stockholms nyanlända bo

Publicerad

Migrationsverket kommer att anvisa nära 9.000 nyanlända till Stockholms län under 2017. Nu är det klart hur många personer varje kommun ska ta emot.

Nyligen beslutade regeringen om de så kallade länstalen, hur många nyanlända som Migrationsverket ska anvisa till vardera län under 2017.

I Stockholms län kommer 8.781 personer under nästa år att starta sina nya liv och i dag, torsdag, fattade länsstyrelsen beslut om hur de ska fördelas mellan kommunerna. Nu jobbar länsstyrelsen för fullt tillsammans med kommunerna för att hitta boenden åt de nya stockholmarna.

– Det är ingen hemlighet att Stockholms län står inför en stor bostadsutmaning. Det gäller oavsett den tillströmning av nyanlända som kommer, säger Jonas Johansson, pressekreterare på Länsstyrelsen i Stockholm.

Svår bostadssituation

Flest nyanlända anvisas till Stockholms stad, 3.460 personer. Näst flest, 469 personer, ska flytta till Nacka kommun, medan Huddinge kommer att ta emot 417 enligt dagens beslut.

Det är bosättningslagens direktiv som ligger till grund för beslutet. Fördelningen bygger bland annat på befolkningens storlek, hur arbetsmarknaden ser ut och det sammanlagda mottagandet av nyanlända och ensamkommande barn i kommunen. Men tillgången till bostäder är däremot ingen faktor som har spelat in.

– När det gäller kommunerna i Stockholms län ser boendesituationen ungefär lika svår ut, oavsett kommun, säger Jonas Johansson.

Letar lösningar

Länsstyrelsen håller nu samtal med kommunernas politiker och tjänstemän för att hitta lösningar på boendefrågan.

– Det rör allt från att få fart på byggandet, till andra lösningar. Det kan gälla att underlätta andrahandsuthyrning eller ha inneboende. Det här är ett omfattande arbete, säger Jonas Johansson.

Förutom de personer som Migrationsverket anvisar, kommer ytterligare omkring 15.300 nyanlända med uppehållstillstånd att bosätta sig i länet under 2017, enligt Migrationsverkets prognos.

Antal anvisade personer i Stockholms län år 2017 per kommun

Visa

Botkyrka: 201
Danderyd: 185
Ekerö: 153
Haninge: 359
Huddinge: 417
Järfälla: 233
Lidingö: 242
Nacka: 469
Norrtälje: 247
Nykvarn: 45
Nynäshamn: 123
Salem: 63
Sigtuna: 153
Sollentuna: 318
Solna: 385
Stockholm: 3.460
Sundbyberg: 143
Södertälje: 57
Tyresö: 233
Täby: 353
Upplands Väsby: 179
Upplands-Bro: 102
Vallentuna: 177
Vaxholm: 59
Värmdö: 216
Österåker: 209

Källa: Länsstyrelsen i Stockholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer