Illustation: Adept & Mandaworks Visa alla (2)
Visa alla (2)

Här skapas en ny ö när Norra Djurgårdsstaden växer

Uppdaterad
Publicerad

Norra Djurgårdsstaden fortsätter att växa. Nu ska 2 000 bostäder byggas, varav några planeras ligga på en konstgjort ö.

Vill man ha närhet till både stadsliv och hav så kommer det att finnas möjlighet att flytta till en ö om några år. I området planeras också utomhusbad, båthamnar, parkområden, restauranger och caféer.

Området Kolkajen-Ropsten ligger utmed Husarviken och Värtan och gränsar till Gasverket. På andra sidan Husarviken ligger nationalstadsparken med sina stora grönområden. Stockholm stads ambition är att området ska bli i det närmaste bilfritt.

Målet – 40 000 nya bostäder till år 2020

– Norra Djurgårdsstaden ska vara en öppen och välkomnande stadsdel för alla stockholmare. Området vid vattnet och omvandlingen av Gasverket visar tydligt att vi har den ambitionen. Det här är ett spännande projekt och en viktig pusselbit i vår ambition att bygga 40 000 nya bostäder till 2020, säger Roger Mogert (S), stadsbyggnads- och kulturborgarråd. 

Husen i området blir sex till sju våningar höga, men i området närmast knutpunkten Ropsten blir flera hus högre. I Ropsten kommer lokaler för kontor, handel och hotell att byggas, redan idag finns tunnelbana, bussterminal och spårväg.

– Norra Djurgårdsstaden planeras med en tät innerstadskaraktär. Vid Ropstens kollektivtrafikknutpunkt bör särskilt mycket bebyggelse planeras. Förutom befintlig infrastruktur planeras för en ny bussterminal och spårvägsstation, säger Roger Mogert.

Byggnationerna påbörjas 2018 och inflyttning i området sker mellan 2019 och 2025. I höst ska även Stockholm stad ha en dialog för för att få in idéer och förslag på innehåll till de allmänna platserna som ska skapats i området.

Norra Djurgårdsstaden är det största stadsutvecklingsområdet i Sverige med minst 12 000 nya bostäder och 35 000 arbetsplatser som byggs fram till 2030. Området ligger utmed Södra Värtans vattenlinje, granne med Nationalstadsparken och 10 minuters cykelavstånd från city. Här kommer industrimark att omvandlas till en urban stadsdel i samspel med hamnverksamheten i området. Norra Djurgårdsstaden är ett av Stockholms miljöprofilområden.

Fakta: Stockholms stad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer