Se videon på lodjuret som nästan krockar med en cyklist i centrala Norrtälje. Foto: SVT

Här springer lodjuret mitt inne i Norrtälje

Uppdaterad
Publicerad

Ett lodjur sprang på tisdagskvällen runt i centrala Norrtälje och var inte långt ifrån att krocka med en cyklist.

– Den stannade till när den såg cyklisten längre bort så jag hann få upp telefonen och filmade för jag trodde knappt mina ögon själv, säger en Norrtäljebo som SVT pratat med.

På filmen som spelades in på tisdagskvällen i centrala Norrtälje ses ett lodjur som först är på väg att springa framför en cyklist, men sedan vänder om och försvinner mellan några hus.

– När jag först såg den trodde jag det var en hund som rymt, säger Norrtäljebon som snabbt fick fram telefonen och lyckades filma den stora katten.

”Ingen trodde mig”

Kvinnan på cykel heter Malin Lövestedt och var på väg hem från jobbet när lodjuret dök upp bara några meter från henne.

– Det var en mäktig upplevelse. Det var ju ett stort djur, säger hon.

När Malin kom hem och berättade för sin familj om vad hon sett , var det först ingen som trodde att det var sant.

– Jag blev så glad när jag såg att någon hade filmat händelsen. Först när familjen fick se filmen trodde de på mig, säger Malin Lövestedt och skrattar.

Ovanlig syn i Stockholm

I Sverige finns ca 1 200-1 500 lodjur och av dem lever ett trettiotal i Stockholms län – främst i Norrtälje kommun. Men trots att lodjuren är skygga syns de inte helt sällan i mer tätbebyggda områden.

– De följer sina bytesdjur som är rådjur och rådjuren går ju gärna in i villaträdgårdar, säger Mikael Fransson som är rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.