Här ställs barnministern mot väggen

Publicerad

Med anledning av Barnkonventions kommande 25-årsdag fick flera barn idag chansen att ställa frågor om barnsrättigheter till beslutsfattare som till exempel barnministern.

Idag skedde ett rätt ovanligt möte mellan barn och beslutsfattare som tillexempel barnminister Åsa Regnér (S). Framför allt barn som levt i utsatthet fick möjlighet att berätta om sina erfarenheter. Det handlade om allt från våld i nära relation till barn som bor i familjehem.

Familjehem måste få utbildning

Jesper Larsson var en av de personerna som deltog på mötet. Han bor själv i familjehem och framförde att de som driver hemmen borde få utbildning.

– Idag fick politikerna möte en ganska tuff verklighet. Vi sa ganska tunga saker och har blottat oss lite. Men de tar det ändå med stort ansvar, det kändes jättebra, sa Jesper Larsson efter mötet med barnministern.

Även barnminister Åsa Regnér (S) var nöjd med det viktiga mötet med barnen.

– Det här är väldigt allvarliga samtal. Barn ställs ibland inför svåra situationer. Då är det viktigt att vuxna lyssnar. Men inte bara lyssnar, utan också hör, säger hon.

– Efter den här dagen svävar jag på moln för jag vet att de har tagit till sig det som vi har sagt, säger Jens Larsson.

Huddingeelever fick frågestund

Barnkonventionens 25-årsdag uppmärksammas också med en fototävling där skolbarn från hela Sverige fått uttrycka barnkonventionen i bild. Några elever från Huddinge som var på vernissagen hade också en frågestund med ministern. Då gällde frågorna allt från hur många bullar man fick äta till hur man ska stoppa krig.

Kattis Ahlström som är generalsekreterare på Bris deltog också.

– Det är enormt viktigt att Åsa Regnér visar respekt för de här frågorna nu när hon har tillträtt. Att vi visar det som vi ofta pratar om, att vi ska lyssna på barnen, säger Kattis Ahlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.