Sophia Hober på KTH. Foto: SVT

Här utvecklas test som visar om du haft corona

Uppdaterad
Publicerad

Forskare på KTH utvecklar just nu en ny metod som ska kunna avgöra vilka som har varit smittade av corona. Förhoppningsvis ska tusentals personer kunna testas redan om några månader.

Om du varit sjuk men inte blivit testad för corona, kan det vara svårt att veta om det var corona, influensa eller en vanlig förkylning. Symptomen är snarlika. Nu har forskare på KTH börjat utveckla ett test som ska visa vilka personer som haft coronaviruset.

– Vi tar fram en ny metod att analysera för att se om patienter och personer varit drabbade av coronaviruset. Instrumenten har vi på plats. När allt fungerar kan vi köra 7 000 patienter på en vecka, säger Sophia Hober, professor på KTH.

Redan till sommaren hoppas forskarna att det nya testet kan användas. Med hjälp av testet vill man ta reda på antalet drabbade för att få en känsla av hur många som kan smittas till hösten.

Följ med in i labbet och hör mer om testet i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.