Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du om de två olika typerna av robotar som används inom luftvärnssystemet Patriot 103. Foto: Malin Benett Klarin/SVT

Det här är Patriot-robotarna Adam och Bertil

Uppdaterad
Publicerad

Robot 103A är snabb och har lång räckvidd medan Robot 103B har en egen radarmålsökare, säger Mikael Beck, chef för Luftvärnsregementet LV6. På en gräsplan vid Bromma flygplats berättar han om luftvärnssystemet Patriots robotar, som kallas Adam och Bertil.

 – Adamtypen av robot är lite större, säger han.

Patriot 103  är en av de största svenska vapenaffärerna i modern tid och prislappen har kritiserats. Omkring 10 miljarder har Sverige betalt för Patriot, enligt Försvarsmakten.

Den första leveransen av robotarna levererades 2021 och idag finns det fyra eldenheter inom Försvarsmakten.

– Vi har tränat kontinuerligt under 2022 och i år har vi varit ute på fyra övningar, säger Mikael Beck, chef för Luftvärnsregementet LV6 i Halmstad.

Hur många är det som kan luftvärnssystemet Patriot? 

– Det är ganska många som varit på utbildning i USA och även här i Sverige. Men jag vill inte gå in i detalj och berätta hur många det är, säger han.

I klippet hör du mer om robottyperna Adam och Bertil.

Testskjutning av PAC-3 Patriot-robot i den amerikanska delstaten New Mexico. Foto: USA:s försvarsmakt arkivbild

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.