Branschorganisationen Larmtjänsts vd, Mats Galvenius, tycker att ligorna bakom bildelsstölderna måste straffas hårdare för att få bukt med problemet. Foto: SVT

”Hårdare straff krävs för att stoppa ligorna”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet bildelstölder har fördubblats på ett år och de allra flesta sker i Stockholm. Det visar statistik som branschorganisationen Larmtjänst har tagit fram. Nu vill de se hårdare straff.

Det inträffade 404 bildelsstölder i Stockholm under januari och februari i år. Det är nästan två tredjedelar av de totalt 646 stölderna i hela Sverige under den perioden samma period. Jämfört med samma period förra året, då de inträffade 318 bildelsstölder i Sverige, har det alltså ökat med över 100 procent.

Kan påverka försäkringspremien

– Vi tror att stölderna av bildelar kommer att vara dyrare än stölderna av bilar under innevarande år. Det handlar om 100-tals miljoner kronor, säger Mats Galvenius, vd på Larmtjänst, och fortsätter:

– Det blir betydligt mycket dyrare för försäkringsbolagen och såsmåningom kommer det att påverka premienivåerna för stöldmomentet i försäkringen.

Framförallt är det krockkuddar, navigationssystem och strålkastare som blir stulna. Det handlar om ligor som systematiskt plockar ur delarna, för att sedan  smuggla dem ur landet där de kan säljas vidare. Bland annat för att reparera krockskadade bilar.

På ett år har stölderna fördubblats i Sverige och värdet på de stulna bildelarna har gått från 15-38 miljoner kronor under januari och februari.

”Drömland för internationella ligor”

Det är framfarallt nyregistrerade lyxbilar såsom BMW som ligorna ger sig på och de allra flesta stölderna har skett på Lidingö, i Täby och i Bromma.

– Sverige är tyvärr lite av ett drömland för den här typen av brottslighet. Vi har låg uppklarandegrad och låga straff. Det är därför som de här internationella ligorna koncentrerar sig på Sverige, säger Mats Galvenius.

Gripande får liten effekt

Igår kunde SVT Nyheter Stockholm berätta att fyra personer har häktats misstänkta för grovt häleri efter att polisen hittadde bildelar värda en miljon kronor gömda i skogen utanför Åkersberga. Men just det gripandet tror inte Mats Galvenius har någon större effekt.

– Nej, eftersom det är väldigt många ligor som agerar parralllellt, så tror jag inte att det får en långsiktig effekt. Men vad som skulle få en långsiktig effekt vore om de fick stränga straff, säger han.

Bildelsstölder januari-februari 2016

Antal: 646 (varav 404 i Stockholms län)

Värdering av stulna delarna: 38,5 miljoner

Bildelsstölder januari-februari 2015

Antal: 318

Värdering av stulna delarna: 15 miljoner

De mest utsatta fabrikaten januari-februari 2016:

BMW: 407

Mercedes: 99

Volvo:45

Volkswagen: 29

Källa: Larmtjänst

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bildelsstölder i Stockholm

Mer i ämnet