Hårt tryck på kolonilotter i Stockholm. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Hårt tryck på odlingslotter i Stockholm

Publicerad

Möjligheten för att få utlopp för sitt odlingsintresse är svårt i storstäderna.

-Vi har lite problem med storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. De har nästan inte plats för fler koloni- och odlingsområden, säger Karl-Erik Finnman, ordförande i Koloniträdgårdsförbundet.

I Stockholm kan man få vänta sex år eller mer för att få en koloni- eller odlingslott i en stadsnära miljö. Liknande tendenser finns i Malmö och Göteborg. Men i de mindre städerna finns gott om möjligheter, menar Karl-Erik Finnman.

-Jag bor själv i Helsingborg och jag skulle till och med i dag kunna erbjuda tre kolonilotter med stuga i det området där jag verkar. I storstadens centrum finns det nog inte en chans, tyvärr.

Internationell grön våg

Det är inte bara i Sverige som odlingstrenden brer ut sig. Karl Erik Finnman, som även sitter i Internationella koloniträdgårdsförbundet, ser liknande mönster i övriga Europa.

-I Oslo har de jätteproblem med att få fram kolonilotter till alla som vill ha det. Och i centrala Wien finns egna kvarter med koloniträdgårdar. Där har det blivit en trend att bo i koloni.

Enligt Finnman är Köpenhamn en stad som är riktigt på alerten.

-Danskarna har varit väldigt generösa med att släppa till otroligt mycket land för att bygga koloniområden. De verkar kunna erbjuda kolonilotter till de allra flesta som vill ha det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.