Foto: Lisa Liljefors, SVT

Hästägare kräver att alla tävlingar i landet stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Stallägare kräver nu att Svenska Ridsportförbundet ställer in alla hästtävlingar i hela landet för att minska spridning av det smittsamma hästviruset EHV-1.

För några dagar sedan beslutade Ridsportförbundet att alla ridsporttävlingar i Stockholmsområdet skulle ställas in de kommande tre veckor. Det var en åtgärd efter att ytterligare fall av det smittsamma hästviruset EHV-1 hade konstaterts.

Men nu menar stall- och hästägare i Stockholmsområdet att det ändå finns risk att viruset sprids eftersom tävlingsstoppet bara är en rekommendation och hästägare kan välja att tävla på andra platser i landet.

En av de som är kritiska är Christina Bengtsson som driver ett stall och ridskola i Täby.

– I nuläget kan ju hästägare från Stockholmsområdet åka och tävla på annan ort i landet. Då finns det ju en risk att viruset sprids, säger Christina Bengtsson på Täby ryttarsällskap.

Hon menar att det kan vara lockande för de som tävlar att komma igång med säsongen och därför tävla ändå, trots att det råder tävlingsstopp i Stockholmsområdet.

– Jag tycker att det borde bli tävlingsstopp överallt i Sverige så att inga hästar skulle komma i kontakt med varandra, säger hon.

”Tar sitt ansvar”

På Ridsportförbundet anser de inte att det behövs ett totalstopp för hästtävlingar över hela landet eftersom de flesta hästägare är väl medvetna om smittorisken och tar sitt ansvar.

– Det är klart att det finns en risk, men i nuläget har vi inte sett att det behövts ett stopp av alla tävlingar. Vi har också pratat med SVA och Jordbruksverket om smittläget och har gått efter deras rekommendationer, säger Andrea Barth, verksamhetschef Svensk ridsport.

– Men vi vill verkligen passa på att påminna personer att inte flytta runt sin häst i landet utan vara hemma dessa tre veckor, säger Andrea Barth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.