SAS-planet som evakuerades var ett annat än det på bilden. Foto: TT

Haverilarm på Arlanda – plan evakuerades

Publicerad

Ett plan landade på Arlanda efter larm om rök i cockpiten, men det visade sig bara vara dagens ovanliga väderlek i Stockholm som ställde till det.

Det var ett plan på väg från Malmö till Arlanda på tisdagsmorgonen som larmade efter att en pilot kände röklukt i cockpiten. Planet landade utan problem på Arlanda och samtliga 157 passagerade kunde evakueras.

– Det var ett stort räddningspådrag, säger Göran Norman, ledningsoperatör på Storstockholms räddningscentral.

Rester från orkanen Ophelia

Men det som först verkade som en farlig situation var helt oskyldigt. Liknande problem har uppstått på flera håll och har troligen med dagens väderlek att göra, med tjocka moln från orkanen Ophelia fulla med sotpartiklar från bränderna i Spanien och Portugal.

– Nu har vi gått igenom flyget och det hängde troligtvis ihop med väderfenomenet. Samma sak hände med flera bolag i Storbritannien igår och troligtvis hänger ihop med väderleken idag, att det är något i luften, säger Fredrik Henriksson, presschef på SAS Sverige.

Tar alltid röklukt på största allvar

Larmet kom klockan 08:27 och trettio minuter senare hade samtliga passagerare lämnat planet.

– Känner man rökdoft tar vi alltid det på största allvar, här kunde vi landa helt odramatiskt och när alla passagerare hade lämnat kunde vi se att det inte var något tekniskt fel på planet, säger Fredrik Henriksson.

I nuläget väntas händelsen inte innebära några förseningar i flygtrafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer