Dödsskjutningen fångas på bussens övervakningskamera. Foto: Polisens förundersökning

HD ändrar hovrättens dom: Livstid för mord i Märsta 2020

Uppdaterad
Publicerad

I tingsrätten blev det livstids fängelse, i hovrätten friande dom. Nu sätter Högsta domstolen ner foten: Den 25-årige man som åtalats för en dödsskjutning i Märsta 2020 döms till livstid.

– Dagens dom kommer att få stor betydelse, säger riksåklagare Petra Lundh.

I oktober 2020 sköts en man till döds vid en busshållplats i Märsta – mitt på dagen och framför vittnen – av en ensam gärningsman på elsparkcykel.

Grundfrågan för domstolarna har varit vilka krav som kan ställas på indiciebevisning för att den ska räcka för en fällande dom.

Inget av vittnena hade sett mördarens ansikte och efter dådet försvann gärningsmannen snabbt från platsen.

Saknar alibi

Några månader senare greps en misstänkt 25-åring, som senare åtalades för mord. I hans hem fanns en jacka med blodspår från den ihjälskjutne mannen, dna-spår från 25-åringen och tändsatspartiklar från den typ av ammunition som användes vid mordet. Bland de patronhylsor som hittades på brottsplatsen fanns också dna-spår från 25-åringen.

Han hade också tillgång till en elsparkcykel och befann sig i området vid tiden för mordet. Han saknar alibi och har tidsmässigt haft möjlighet att begå brottet.

I tingsrätten dömdes 25-åringen till livstids fängelse, men i hovrätten blev han friad, eftersom domstolen ansåg att en alternativ gärningsman inte helt kunde uteslutas.

”Mycket starkt stöd”

Men nu slår alltså Högsta domstolen fast att 25-åringen är skyldig. Efter en sammanvägd bedömning av bevisningen landar HD i att det finns ett ”mycket starkt stöd för åtalet och att det som kommit fram om möjliga alternativa gärningsmän inte ger anledning att räkna med att gärningen utförts av någon annan”, skriver man i ett pressmeddelande.

– Dagens dom är principiellt viktig och kommer att få en stor betydelse, inte minst vid skjutningar i kriminella miljöer där det ofta saknas vittnen som berättar vad som hänt och där bevisningen därför består av indicier, säger Petra Lundh, riksåklagare.

”Typexempel”

Åklagarmyndigheten har tidigare beskrivit fallet som ett typexempel på den allvarliga våldsbrottslighet inom kriminella miljöer som på senare tid vuxit fram i Sverige: en person skjuts till döds mitt på dagen, framför vittnen, av en maskerad gärningsman som tar sig snabbt till och från brottsplatsen, i det aktuella fallet på en elsparkcykel.

Under rättegången i Högsta domstolen har 25-åringen inte medverkat. Efter den friande domen i hovrätten antas han ha lämnat landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.