Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT/Magnus Andersson

HD ger rejäl straffrabatt till knarklangare som angav sig själva

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen lindrar straffen, för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott, för två män i 20-årsåldern från Stockholm län som förra året anmälde sig själva. Brotten hade ett straffvärde på över sex års fängelse men HD sänker straffet till fyra år respektive tre år och tio månader, på grund av uppgifterna om egen brottslighet.

I oktober förra året tog två män från Stockholm och Södertälje kontakt med polis och berättade att de tvingas sälja narkotika och att de fruktade för sina liv. Polisen placerade männen på hemlig ort och genomförde en husrannsakan i deras gemensamma bostad.

Tingsrätten gav straffrabatt

I lägenheten fann polisen uppemot 20 kilo narkotika och en pistol. Männen åtalades sedan för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Det samlade straffvärdet bedömdes av Tingsrätten till sex år. Tingsrätten tog dock männens upplevelse av press och hot i beaktning, likaså deras medverkan i utredningen av brotten, och dömde dem till drygt fem års fängelse.

HD sänker straffen ytterligare

Domen överklagades till Högsta Domstolen som nu gör en generösare bedömning och anser att deras medverkan ska ge ett betydligt kortare straff.

Högsta Domstolen skriver i ett pressmeddelande att männens delaktighet i utredningen ligger till grund för bedömningen.

– I det aktuella fallet hade de två tilltalades medverkan lett till att grova brott kunnat klaras upp, något som alltså medförde att straffet skulle sänkas med två år, skriver HD.

Vice riksåklagare Katarina Johansson Welin är positiv till Högsta Domstolens beslut.

Hör henne berätta i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.