Helikopterrånet i Västberga – Långvarig polisutredning förutses

Uppdaterad
Publicerad

Pengarna från helikopterrånet är sannolikt förlorade. Nu lägger polisen allt krut på att identifiera gärningsmännen. -Det kan bli en lång resa innan vi går i mål, säger en polis.

Ännu sent på torsdagseftermiddagen var ingen gripen för helikopterrånet i Västberga.

Men aktiviteten var hög i polishuset på Kungsholmen. Nu ska de 300 tipsen från allmänheten och polisens egen underrättelseinformation sorteras och värderas. Tekniska fynd ska analyseras, platser och adresser kontrolleras. Om intressanta namn på tänkbara gärningsmän redan har vaskats fram så bevakar man dessa som hökar. Likaså hemlighålls eventuella tvångsåtgärder som till exempel telefonavlyssning.

Pengarna borta

-Utredningen är som allra känsligast just nu, säger Christian Agdur, chef för Stockholmspolisens operativa enhet.

Flera poliser förutser ett mycket långvarigt arbete. Erfarenheten visar också att avancerade grova rån kräver lång utredningstid.

-De kriminella själva är inte benägna att läcka om sådana här högstatusbrott. Och de som organiserat rånet har säkert garderat sig mot upptäckt till exempel genom att köpa in kontantkortsmobiler som enbart används vid råntillfället och andra säkerhetsåtgärder, säger en källa.

Chansen att få tillbaka pengarna är väldigt liten, enligt Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

-Det är ytterst få av de stora rånen där man fått tillbaka annat än en bråkdel.

Är det bara i filmens värld som man har koll på serienummer?

-Ja, det tror jag. Om det görs ett stort rån mot ett sedeltryckeri kan man möjligen ha koll på serienummer, men annars inte. Det finns ingen som noterar serienummer på tusentals och tusentals sedlar som är i omlopp och kommer till sådana här depåer.

-Men vad som händer är att de här figurerna genast försäkrar sig om att bytet är fördelat och säkrat. Och även om de åker fast brukar de vara väldigt noggranna med att inte lämna ut bytet. Så det ligger där någonstans i säkert förvar och väntar tills de kommer ut, säger Sarnecki.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.